İyon Düzeni Nedir? İyon Düzeni Hakkında Kısaca Bilgi

İyon Düzeni Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, iyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü (zıt yönlü kancalı) sütun başlıkları ile ayırt edilir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, İyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü sütun başlıkları ile ayırt edilir.

 

Sanat Terimi Olarak İyon Düzeni:
Yunan tapınak mimarlığında kullanılmış bir sütun düzeni ve mimarlık üslubu. Sütun başlıklarında sarmallı süs ögeleri, sütun altlarında ise Dor düzeninden ayrı olarak altlıklar bulunur. Sütun gövdesi yukarıdan aşağıya yivlidir. Bu düzende ayna ve üçüz yivler yoktur. Sütunlar Dor düzenindekinden daha yüksek ve incedir.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Sokullu Mehmet Paşa Dönemi: Sokullu Mehmet Paşa; Kanuni, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde sadrazamlık yaptı. Bu dönemde 1566'da Sakız Adası Cenevizliler'den alındı. Ye

Mehdi: İslam inancında ve diğer büyük dinlerde kıyametten önce ortaya çıkarak Dünya'ya adalet dağıtacağına inanılan kurtarıcıdır.

Tekke: Tarikattan olanların barındıkları, Tanrı’ya tapındıkları, dinsel törenler yaptıkları yer, dergâh.

Zemberek (Zenberek): Çelik veya pirinçten yapılmış ok.

Devlet: 1-Toplum halinde yaşayan insanların, aralarındaki düzeni kurmak ve sürdürmek için oluşturdukları güce denir. 2-Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siya

Antrepo: Gümrüklere gelmiş ticari eşyanın konduğu,korunduğu yer.