İyon Düzeni Nedir? İyon Düzeni Hakkında Kısaca Bilgi

İyon Düzeni Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak İyon Düzeni:
Yunan tapınak mimarlığında kullanılmış bir sütun düzeni ve mimarlık üslubu. Sütun başlıklarında sarmallı süs ögeleri, sütun altlarında ise Dor düzeninden ayrı olarak altlıklar bulunur. Sütun gövdesi yukarıdan aşağıya yivlidir. Bu düzende ayna ve üçüz yivler yoktur. Sütunlar Dor düzenindekinden daha yüksek ve incedir.

 

Tarih Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, iyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü (zıt yönlü kancalı) sütun başlıkları ile ayırt edilir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, İyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü sütun başlıkları ile ayırt edilir.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Abanoz: Çok sert, dayanıklı, siyaha yakın koyu renkte, oymacılıkta kullanılan tropik ağaç türü.

Grafiti: Stilize edilmiş insan figürleri, çeşitli yazılar ve renklerle, özellikle kent sokaklarına uygulanan, kendiliğinden anlatım biçimi.

Poliptik: 1- Avrupa sanatında üçten fazla sayıda birbirine bitişik resim levhasını içeren dinsel içerikli sanat yapıtlarına verilen genel ad. Bu tür yapıtlar ge

Firavun: Eski Mısır hükümdarlarına verilen unvan.

Tek Kubbeli Cami: İbadet mekânının tamamını ya da tamama yakın bölümünü tek kubbenin örttüğü cami tipi.

Sanatsal Anlatım: Sanat terimleriyle algı, beceri, düşünce ve duyguların sunumu.