Jön Türkler (Genç Osmanlılar) Nedir? Jön Türkler (Genç Osmanlılar) Hakkında Kısaca Bilgi

Jön Türkler (Genç Osmanlılar) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Jön Türkler (Genç Osmanlılar):
II. Mahmut zamanında kurulan Harbiye ve Tıbbıye gibi batı tarzında eğitim veren kurumlardan yetişenlerin oluşturduğu Osmanlı aydınlarıdır. Batıya hayranlık duyan bu kesim, devletin dağılmasını önlemek amacıyla tüm Osmanlı halkını "Osmanlı Ulusu" adıyla birleştirmeye çalıştılar. 1876 yılında iki hükümet darbesi düzenleyerek önce Abdülaziz'i tahttan indirip yerine V. Murat'ı daha sonra da V. Murat'ı da tahttan indirip yerine II. Abdülhamit'i tahta çıkardılar. II. Abdülhamit'e Kanun-i Esasiyi kabul ettirerek Meşrutiyet Dönemi'ni başlattılar. II. Ab-dülhamit 93 Harbinde alınan yenilgiyi bahane ederek Meşrutiyet'e son verince pek çoğu yurt dışına kaçtı ve böylece Genç Osmanlılar Cemiyeti dağılmış oldu. İttihat ve Terakki Cemiyeti bu cemiyetin olmamasından doğan boşluğu doldurmuştur.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Turnacı: 1- Yeniçeri Ocağında padişahla ava giden, av köpeklerine ve tazılara bakan, turna taşıyan bir sınıf asker. 2- Yeniçeri Ocağı'nı meydana getiren 196

Anakronik: Çağı geçmiş, çağa uymaz eskimiş.

Surre (Sürre): Hac dolayısiyle padişah tarafından Haremeyn'e (Mekke ve Medine'ye) gönderilen para ve armağanlar.(Surre Alayı: Bu parayı götüren takım).

Şark: Doğu

Balbal: Türklerde ölen kahramanların mezarlarının baş tarafına dikilen mezar taşı. Türklerde, ölen kahramanların öldürdükleri insan sayısını temsil eden baş.

Tenkit: 1. Belge ve bilgilerin doğru olup olmadığının, bilgi açısından güvenilirliğinin sınandığı aşamadır. Eleştiri. 2. Eldeki bilgilerin doğruluk dereces