Kadastro Nedir? Kadastro Hakkında Kısaca Bilgi

Kadastro Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kadastro:
Bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülklerin yeryüzü üzerindeki konumlarının alanlarını, değerlerini, üzerlerindeki hal ve yükümlülükleri tespit ederek plana bağlama işi.

 

Hukuk Terimi Olarak Kadastro:
Arazilerin ve arsaların yerini, alanını, sınırlarını ve sahiplerini belirtip plana bağlama işi.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Kadastro:
1. Her çeşit arazi ve mülklerin, alanını, sınırlarını ve değerlerini belirtip plana bağlama işi.

2. Taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemine kadastro denir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Kadastro:
Taşınamaz malların yerlerini ve niteliklerini belirten kayıt işlemi.

 

Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:

Rüsum: Resimler; devlet dairelerinde ve diğer kamu kuruluşlarında görülen hizmet ve harcamaların karşılığı olarak alınan vergiler.

Dışsallık: Tüketim ve üretimde gerçekleşen fiyatlara yansıtılmamakla birlikte, kişi ve firma refahı üzerinde etkide bulunan faaliyete verilen addır.

Onay Belgesi: İhale suretiyle yapılacak alımlarda, kamu ihale mevzuatında standart form olarak belirlenen ihale onay belgelerini; diğer alımlarda ise alım konusu iş

Şerefiye: Kamu hizmetleri, dolayısıyla gayrimenkullerdeki değer artışı nedeniyle mal sahiplerinin yapılan hizmete katkı payı.

Bütçe Tertibi: Gider bütçelerinde program, alt program, faaliyet-proje, ödenek türü ve harcama kalemlerinden oluşan sıralanış, düzenleniş biçimi.

Performans Planlama: Performans seviyesinin artırılması için gereken çalışmaların yapılması.