Kalıtım Nedir? Kalıtım Hakkında Kısaca Bilgi

Kalıtım Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kalıtım:
1. Ana ve baba karakterlerin döllere geçişini, bu karakterlerin meydana gelen döllerde benzerlik ve farklılıklarını inceleyen bilim dalıdır. Genetik olarak da adlandırılır.

2. Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle/yavrulara aktarılması.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Kalıtım:
1- Çevre etkileriyle kalıcı olarak değiştirilemeyen özelliklerin, döllenme sırasında, dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim.

2- Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle/yavrulara aktarılması.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kalıtım:
Çevre etkileriyle köklü olarak değiştirilemediğine inanılan özelliklerin, döllenme sırasında dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim, irsiyet, veraset.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kalıtım:
Çevre etkileriyle köklü biçimde değiştirilemediğine inanılan özelliklerin, döllenme sırasında dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla nesilden nesile geçmesi.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kalıtım:
Çevre etkileriyle köklü olarak değiştirilemeyen özelliklerin, döllenme sırasında, dişi ve erkeğin kromozomları aracılığıyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim, irs, irsiyet, veraset.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Kalıtım:
Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle aktarılması.

 

Genetik Terimi Olarak Kalıtım:
Çevre etkileriyle kalıcı olarak değiştirilemeyen deri rengi, göz rengi, saç tipi gibi. özelliklerin bir kuşaktan bir sonraki kuşağa aktarımına kalıtım adı verilir.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Fosil Yakıtlar: Aralarında petrol, doğal gaz, kömür ve turbanın yer aldığı jeolojik çağlar boyunca, oksijensiz sedimentler içerisine gömülmüş olan organik maddelerden

Hücre: 1-Canlıların en küçük yapı birimlerine hücre denir. Örnek : Kan hücresi, kemik hücresi. 2-Bitki ve hayvanları oluşturan mikroskobik birimdir.

Birim zar: 1-Elektron mikroskobunda arası açık renk iki koyu çizgi halinde görülen iki protein tabakası halinde bulunan lipit tabakasından oluştuğu varsayılan ya

Endemik Türler: Yeryüzünün sınırlı coğrafi bölgelerinde yayılış gösteren türlere endemik türler denir.

Epidermal: Epidermisten köken alan, epidermis yapısından olan.

Pelajik: 1. Okyanus ortası gibi açık sularda yaşayan organizma. 2. Deniz ya da göllerde tabana tutunarak ya da serbest halde yaşayan canlılar.