Kar Terimi Hakkında Bilgiler
Sıfır derecenin altındaki hava sıcaklığında buz kristalleri şeklinde yere ulaşan yağış.
Bulutlardan, billurlar(geometri şekiller anlamında) biçiminde düşen bir yağı çeşidi, yağış şeklide diyebiliriz. Hava sıcaklığının, genel olarak 0 0C ila-20 0C arasında bulunduğu günlerde yağar. Billurlar, geometrik motifler teşkil ederler dallı budaklı, iğne biçiminde, sütuncuklar biçiminde, yaprakçılar biçiminde gibi. Donma noktasına (0 0C) yakın sıcaklıklar da (örneğin -1ila-1,5 0C) yağan kar billurları, irileşerek toparlaklaşır (yuvarlak, küremsi) ve adeta kuşbaşı büyüklüğünde olurlar. Bu kar yağışı biçimine, kuşbaşı kar denir. Düşük sıcaklıklarda ve biraz da esintiyle kar yağması durumunda kar taneleri toz gibi ince ve kuru olur (adeta kristal şeker gibi). Buna, tipi biçiminde kar yağışı denir. Rüzgâr şiddetlise, kar savurması meydana gelir. Demir yolu ve karayolları kapanır. Kar donma derecesine yakın sıcaklıkta ve yağmurlarla birlikte yağarsa, buna da sulu sepken kar yağışı denir.
Ekonomik birimlerin belli bir faaliyeti sonunda dönem içi gelirlerinin, dönem içi giderlerini aşması sonucunda doğan olumlu fark. Kısaca toplam hasılattan toplam maliyetin düşmesi ile elde edilen değerdir.
Üretim sürecine teşebbüs etmiş olan girişimcinin, üretimden elde ettiği gelir.
Bir işletmenin ürettiği veya sattığı ürün ya da hizmet için yaptığı masrafların elde ettiği gelirlerden çıkarılmasından sonra elinde kalan kısmı.
Herhangi bir ekonomik olayda bir avantaj, kazanç, yarar veya maddî değerdeki artışı ifade eden kavram.
Gelir ile gider arasındaki olumlu fark.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Tehlikeli Soğuk: Dışarıya çıkmanın çok riskli olduğu ve evde kalınması gereken durum.
Çamur Akıntısı: Şiddetli yağışlar sonucu dağ yamaçları ve vadilerden aşağı hızla akarak hareket eden taş, toprak, kaya ve su kütlesi.
Magnitüd (Büyüklük): Depremin büyüklüğü veya depremde açığa çıkan enerjinin bir ölçüsü.
Kuvvetli Don: Yer yüzeyinin donmuş olduğu durum.
Hava Kirliliği: Canlıların ve çevrenin zarar görmesine neden olacak kadar çok miktarda gazlar, kimyasallar veya organik maddelerin havada bulunması.
Alev: Yanmanın görülen kısmı.