Karantina Terimi Hakkında Bilgiler
Bulaşıcı bir hastalığa maruz kalmış veya hastalığın kuluçka süreci içinde hastalığa yakalanmış olma potansiyeli olan insan veya hayvanların, bu hastalığı yaymalarının önüne geçmek için hareketlerinin kısıtlanması; hastalığın görüldüğü bölgeden dışarı çıkmalarının engellenmesi.
Bulaşıcı bir hastak durumunda, bir bölgeyi ya da başka bir ülkeden gelen insan, hayvan ve eşyaların tehlike geçinceye kadar gözetim altında tutulmasıdır. Dışarıdan gelecek olanları sağlık durumları belli olana dek içeriye almayıp bekletmektir. Tedbir olsun diye, bulaşıcı hastalıkların çok olduğu ülkelerden gelenler de gümrüklerde bekletilirdi. Osmanlılarda bu süre 40 gündü.
İçinde bulaşıcı hastalık çıkan gemilerin belirli bir mevkiye çekilerek sağlık gözetimi altında tutulmalarıdır.
Genel olarak bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla ithalatı yasaklayan bir sağlık tedbiri.
Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan tecrit.
Benzer Sağlık-Tıp Terimleri:
Mekanik Vektör: Parazitin yaşamı için gerekli değildir. Paraziti ağız ya da diğer vücut parçaları ile bulaştırır (kene, anofel cinsi sivrisinekler)
Safra: Karaciğer tarafından salgılanan, yeşilimsi kahverengi bir sıvıdır. Safra, kısmen yağ sindirimine yarayan bir salgı, kısmen de eskimiş alyuvarların tah
Katater: Plastik maddeden yapılmış, içinde kanın alınıp verilebilmesi için iki borucuk sistemi bulunduran bir tıbbi malzeme.
Gastrolit: Mide taşı.
Cestodiasis: Yassı solucan enfeksiyonudur.
Jigantizm (gigantism): Ergenlik çağından önce oluşan hipofiz bezi tümörlerinden dolayı büyüme olayının kontrolden çıkması sonucu oluşan dev görünüm.