Kemoototrof Nedir? Kemoototrof Hakkında Kısaca Bilgi

Kemoototrof Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kemoototrof:
Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.

Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.

Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.

Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Ester Bağı: Ester Bağı, vücutta yağ sentezlenirken, yağ asitleri ve gliserol arasında kurulan bağa denilmektedir.

Paramilum: Euglena'larda kimyasal bakımdan hem nişasta hem de glikojenden farklı olarak karbonhidrat biriktiren cisimcik.

Oksijensiz solunum (Fermantasyon - Mayalanma): Besinlerin oksijen kullanılmadan parçalanarak enerji elde edilmesine oksijensiz solunum denir.

Klorofil: 1. Fotosentez olayında güneş enerjisini kimyasal enerjiye çeviren yeşil pigment maddesi.(renk maddesi) 2. Kloroplastın tilakoit zarı üzerinde bulun

Transgenik Canlı: Rekombinant DNA teknolojisiyle yabancı bir genin yerleştirildiği canlı.

Lösemi (Kan kanseri): Kandaki akyuvar sayısının sürekli ve anormal şekilde artmasıyla oluşan kanser tipi.