Kemoototrof Terimi Hakkında Bilgiler
Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.
Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.
Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.
Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.
Benzer Biyoloji Terimleri:
Ötrofikasyon: 1. Sucul ekosistemlerde azot ve fosfor bileşiklerinin artması sonucu bazı alg türlerinin kontrolsüz çoğalması.
2. Sulara karışan azotlu bileşikler,
Liken: Bir mantarın bir siyanobakteri ile ya da birhücreli bir alg ile oluşturduğu simbiyotik birlikten doğan bir organizma.
Hibritleşme: Bir karakter bakımından farklı genotipe sahip bireylerin çiftleştirilmesi ya da çaprazlanması.
Terapsitler: Permiyen devrinde yaşamış olan ve memelilerin ataları olarak kabul edilen bir grup memeli benzeri sürüngen.
Diskoid: Disk biçiminde.
Hermafrodit: Çift eşeyli, her iki eşeyin organlarını birlikte taşıyan canlılar, erdişi.