Kemoototrof Terimi Hakkında Bilgiler
Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.
Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.
Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.
Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.
Benzer Biyoloji Terimleri:
Patojen: Hastalık yapıcı özelliği olan mikroorganizma veya madde. Enfeksiyona neden olabilme yeteneğine sahip olan, zararlı, hastalık yapıcı.
Krista: Elektron taşıma zinciri ve ATP sentezini katalizleyen enzimlerin bulunduğu, mitokondrinin iç zarındaki kıvrımlı yapı.
Süksesyon: Bir bölgede yaşayan çeşitli türlerin belirli bir zaman içinde birbirlerini izleyerek ortaya çıkmaları; ekolojik süksesyon.
Periton Zarı: Karnın iç kısmını astarlayan zar, iki katlı karın zarı.
Fosforilasyon: 1-Bir moleküle forfor bağlanması için yürütülen biyokimyasal reaksiyonlar.
2-ATP üretimi.Bir fosfat grubunun organik molekül içine girişi.
3-Bir
Ekolojik Niş: 1. Bir organizmanın, bir kommünite ya da ekosistem içinde yapısal adaptasyonuna, fizyolojik tepkisine ve davranışına bağlı durumu.
2. Komünitedeki