Kentleşme Terimi Hakkında Bilgiler
Elverişli koşulların doğmasıyla kırsal yörede bulunan küçük bir yerleşim yerinin zamanla büyüyüp kalabalıklaşması, kent niteliğini kazanması.
Yerleşim birimlerinin nüfus ve yapı olarak gelişmesi süreci.
Sanayileşme ve ekonomik gelişmeye paralel olarak kent sayısının artması ve büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında artan oranda örgütlenme, iş bölümü ve uzmanlaşma yaratan, insan davranış ve ilişkilerinde değişikliklere yol açan toplumsal süreç.
Dar anlamda; kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusun artması. 1) Çeşitli nedenlerle kırsal kesimlere yönelen göç sonucunda, bir taraftan mevcut kentlerin nüfus ve alan itibarıyla büyümesi, diğer taraftan da köy, kasaba, vb. yerleşim birimlerinin giderek büyümesi sonunda kente dönüşüp, mevcut kent sayısının atmasıdır. Milli gelir ve istihdam yapısında, ağırlığın tarımdan hizmetlere ve sanayiye kayması ile ilgili evrensel ve sayısallaştırılabilir bir süreç. 2) Bazı yoğunluk ve büyüklük değerlerinden başlayarak nüfusun alansal yığılması; kent kültürü olarak tanımlanan bir dizi değer yargısı, davranış ve eğilimin yayılması.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:
Yapıt: Belirli bir süre ve emek sonucunda ortaya konulan ürün, eser.
SSK: Özel kurumlarda veya fabrikalarda çalışanların bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumudur.
Koza: 1. İçinde tohum veya krizalit bulunan korunak, kozalak. Pamuk kozası. İpek kozası.
2. İpek böceğinin ördüğü ve içine kapandığı korunak.
Savaş: 1. Barış yoluyla çözümlenemeyen sorunların çözümü için bir devlet ya da devletler grubunun diğer bir devlet ya da devletler grubuna karşı güçlerini ku
Kalfa: Aşaması çırakla usta arasında bulunan zanaatçı.
Başbakan: Hükümetin ve bakanların başında bulunan ve onları yöneten kişi.