Kentleşme Terimi Hakkında Bilgiler
Yerleşim birimlerinin nüfus ve yapı olarak gelişmesi süreci.
Sanayileşme ve ekonomik gelişmeye paralel olarak kent sayısının artması ve büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında artan oranda örgütlenme, iş bölümü ve uzmanlaşma yaratan, insan davranış ve ilişkilerinde değişikliklere yol açan toplumsal süreç.
Dar anlamda; kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusun artması. 1) Çeşitli nedenlerle kırsal kesimlere yönelen göç sonucunda, bir taraftan mevcut kentlerin nüfus ve alan itibarıyla büyümesi, diğer taraftan da köy, kasaba, vb. yerleşim birimlerinin giderek büyümesi sonunda kente dönüşüp, mevcut kent sayısının atmasıdır. Milli gelir ve istihdam yapısında, ağırlığın tarımdan hizmetlere ve sanayiye kayması ile ilgili evrensel ve sayısallaştırılabilir bir süreç. 2) Bazı yoğunluk ve büyüklük değerlerinden başlayarak nüfusun alansal yığılması; kent kültürü olarak tanımlanan bir dizi değer yargısı, davranış ve eğilimin yayılması.
Elverişli koşulların doğmasıyla kırsal yörede bulunan küçük bir yerleşim yerinin zamanla büyüyüp kalabalıklaşması, kent niteliğini kazanması.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Trikotaj: Örme işleri
Deniz Akıntısı (Okyanus Akıntısı): Okyanuslarda, denizlerde doğdukları bölgelerden çok uzaklara su yığınını sürükleyen akıntılar.
TAF: Meydan hava tahmini veya TAF, orta ve uzun süreli bir hava tahminidir.
TAF açılımı: Terminal Aerodrome Forecast
Lejant: Harita Anahtarı ile ilgili bilgilere bakınız.
Aşınım Platformu: Dalga aşındırması ile kıyıların önünde meydana gelen düzlük.
Elektrik Santrali: Elektrik üretecek bir elektrik fabrikasıdır.