Koltuk Terimi Hakkında Bilgiler
Kol dayamak için yan parçaların bulunan geniş oturma, dinlenme öğesi.
Bir teknenin aborda olduğu yere sıkılması için baş ve kıç omuzluklardan verdiği halat.
1- Murakkaların ilk satırını teşkil eden sülüs yazıdan sonra, nesih yazı ile o satırdan kısa olarak yazılan satırların iki tarafında kalan boş kısımlar hakkında kullanılan bir terimdir. Bunlara tezhip yahut altın tozundan zerefşan süs yapılırdı». Divanlarda da yazılı sayfaların uygun kare şeklindeki boşluk kısımlarına tezhip yapılarak koltuk adı verilmiştir, Buna koltuk işleme denir.
2- Hat yazılırken yazılı sahifelerin uygun köşelerinde özellikle tezhip yapılmak üzere boş bırakılan köşelerdeki kare veya dikdörtgen şeklindeki alanlardır.
3- Yazılı sahifelerin münasip müstakil kareli köşelerine ıtlak olunur ki icabında buraları boş bırakmayarak tezhip yapılır. Buna koltuk işleme tesmiye edilir. Karamemi'nin tezhip ettiği Divanda koltukların sayısız örnekleri vardır.
Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:
Tav: İşlenecek bir nesnede bulunması gereken ısı, nem gibi durum.
Cila: 1.Ahşap, taş vb. gereçleri dış etkilerden korumak, yüzeyine, mat ya da parlak daha iyi bir görünüş vermek için sürülen madde.
2. Parlaklık, parlatma
Asma Klozet: Ayaksız klozetler duvara asılır ve pis su çıkışları da duvara doğru olur. Bitmiş duvar üzerindeki Ø100 mm PVC pis su giderine klozetin arkasında olan
Sedefkar: Sedef işleyen sanatçı.
Orantı: Bir bütünün parçaları veya parçalarla bütünün arasında var olan bağıntı.
Tırnak: Genellikle giriş holüne konulan, aynalı veya aynasız, çekmeceli veya raflı mobilya.