Kûfi Terimi Hakkında Bilgiler
Hat sanatında kullanılan düz ve köşeli yazı çeşidi. En eski İslâm yazı stillerinden biridir. Küfe şehrinde icad edildiği için bu ismi almıştır.
En eski İslâm yazı stillerinden biridir. Küfe şehrinde icad edildiği için bu ismi almıştır.
Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi.
Ma'kılî yazıdan gelişerek, daha muntazam ve bazen köşeli harflerle yazılan İslâmi yazı. Kûfe şehrinden adını almıştır. Arabistan, İran, İspanya (Endülüs Emevîleri) ve Türk ülkelerinde yazılmıştır. Selçuklu Türkleri kûfî yazının düğümlü, çiçekli, geçmeli gibi dekoratif örneklerini ortaya koymuşlardır.
Geometrik karakterli kûfi'nin, yazma ve yapma kûfî, olarak iki çeşidi vardır. Yazma kûfî kalemle yazılan, yapma kûfî göre, pergel gibi araçlarla çizilerek yapılan yazılardır. Yazma kufiye en güzel örnekler ise kütüphanelerde bulunan ve ceylân derisi üzerine yazılmış olan en eski Kur'an cüzleri veya nüshalarıdır.
Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi.
Benzer Tarih Terimleri:
Paşa: Osmanlı devletinde rütbesi albaydan büyük subaylara ve yüksek rütbeli sivillere verilen unvan. Aslı "Baş Ağa" dır. Bugün yalnız askerlere verilen ve g
Berat: 1. Osmanlı Devleti'nde padişahın kişilere verdiği emir, hüküm ve yetki içeren belgedir. Fermanın berattan farkı onun, devletle ilgili olmasıdır.
2.
Tanhu (Tanrıkut): Hunlar'da bütün Türkler'in başı. Yabgu, Kağan, Hakan. Bunlar Gök Tanrı'nın yeryüzündeki temsilcisi sayıldıkları için (kutlu oldukları için) Tanrıkut a
Aşağı Bölükler: Osmanlı ordusu, Kapıkulu süvarilerinin altı bölüğünden, Sağ Garipler ve Sol Garipler olarak adlandırılır.
Kavim: Budun. Boylar (kabileler) topluluğu.
Kapı: Hükümet dairesi anlamında kullanılırdı. Halk Kapu diyordu.