Kurban Nedir? Kurban Hakkında Kısaca Bilgi

Kurban Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kurban:
1-Zilhicce ayında belirli nitelikleri olan hayvanı, belirli günlerde kesmeye kurban denir. Vaciptir.

2-Allah'a yakın olmak ve rızasına ermek için ibadet niyetiyle kurbanlık bir hayvanı kesmektir.

3- Sözlükte yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dini bir terim olarak, ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Arapçada bu şekilde kesilen hayvana udhiye denir.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Kurbân:
Sözlükte yaklaşmak, Allâh'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurbân, dînî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana udhiye denir.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

İctihad: Dini ilimleri tahsil etmiş, konusunda uzman ilmi ile amil, ihlaslı alimlerin şer'î delillerden şer'î hükümler çıkarmasıdır. Bu şartlara haiz olan kişi

Kalite: 1. Nitelik. 2. Bir ürünün bilinen en iyi özellikleri bünyesinde taşıması durumu.

Tabut: Ölünün içine konulduğu sandık biçiminde araç, sal.

Şerif: Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in soyundan olan kimse. Kutsal, şerefli, soylu, temiz.

Senetü'l Vufud (Senetül Vufud): Heyetler yılı, İslamiyet'i öğrenmek amacıyla Hz. Peygambere çok sayıda heyet ve elçilerin geldiği yıla verilen ad.

Ayet: 1. Kur'an-ı Kerim'de durak işaretleri arasındaki cümle ya da ifadelerdir. Kur'an surelerini oluşturan kısımlardan her biri. 2. Kuranı Kerimde surel