Leitmotiv (Al.) Nedir? Leitmotiv (Al.) Hakkında Kısaca Bilgi

Leitmotiv (Al.) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Leitmotiv (Al.):
1- Yapıt boyunca yinelenerek bir kişiyi ya da bir konuyu tanıtıcı özellikleri taşıyan, böylece yapıtın bütünlüğüne katkıda bulunan müzik motifi. Kılavuz müzik.

2- Kişilerin ya da olayların tanıtılması için kullanılan, melodik, ritmik ya da armonik kimliği olan cümle bölümleri. Genellikle operada kullanılır. Wagnerin operalarında Leitmotivlerin özel bir önemi vardır.

3- İlk defa Hans von Wolzogen tarafından kullanılan müzikli dramlara ait bir tür kompozisyon tekniği. Richard Wagner bunu etkili kullanmıştır. Kendisi buna "melodik an" veya "temel tema" adını vermiştir. Eserde sık sık geçer ve dinleyiciye belirli bir tezi, olayı veya kişiyi hatırlatır.
Leitmov, romantik müzikte özellikle programlı müzikte senfoni ve senfonik şiirlerde kullanılmıştır. Berlioz, Çaykovski, Liszt'in ve Richard Strauss'un bu tür eserlerinde özellikle göze çarpar.

 

Benzer Müzik-Dans Terimleri:

Hareket Deşifresi: Gösterilen ya da teknik terimler kullanılarak anlatılan bir aksiyonu, dansçının kendi bedeni ile tekrarlamak amacıyla çözümlenmesi.

Secco (İt.): Kuru, süslemesiz. Piyano çalışta pedalsız.

Jubilate (Lat.): Hıristiyanlıkta Paskalya'dan sonraki üçüncü pazar günü söylenen ve sevinç yansıtan 100. mezmur.

Kaba Buselik: Türk müziğinde "si" perdesinin adı.

Anahtar(Açkı): Anahtar portenin temel elemanıdır. Portenin başına yerleştirilir. Notaların adlandırılmasını sağlar.

Prelüd: Önden çalınan. Bir başka parçaya giriş oluşturan çalgı müziği. Chopin ve Debussy, bir giriş müziği olmayan başlı başına özgür biçemli, kısa piyano par