Leitmotiv (Al.) Terimi Hakkında Bilgiler
1- Yapıt boyunca yinelenerek bir kişiyi ya da bir konuyu tanıtıcı özellikleri taşıyan, böylece yapıtın bütünlüğüne katkıda bulunan müzik motifi. Kılavuz müzik.
2- Kişilerin ya da olayların tanıtılması için kullanılan, melodik, ritmik ya da armonik kimliği olan cümle bölümleri. Genellikle operada kullanılır. Wagnerin operalarında Leitmotivlerin özel bir önemi vardır.
3- İlk defa Hans von Wolzogen tarafından kullanılan müzikli dramlara ait bir tür kompozisyon tekniği. Richard Wagner bunu etkili kullanmıştır. Kendisi buna "melodik an" veya "temel tema" adını vermiştir. Eserde sık sık geçer ve dinleyiciye belirli bir tezi, olayı veya kişiyi hatırlatır.
Leitmov, romantik müzikte özellikle programlı müzikte senfoni ve senfonik şiirlerde kullanılmıştır. Berlioz, Çaykovski, Liszt'in ve Richard Strauss'un bu tür eserlerinde özellikle göze çarpar.
Benzer Müzik-Dans Terimleri:
Kontrpuan: 1- "Noktaya karşı nokta" anlamında bir müziksel doku. Çoksesli müzikle ilgili bir bilim dalı. İki ya da üç eşanlı müzik çizgisinin uyumlu örgüsü. Kont
Stretto: 1- Fuga yazısında, ana konu ile karşılığın üst üste geldiği ve seslerin birbirini daha yakından izlediği bölüm.
2- Parçanın sonunda tempo hızlanmas
Tutti (İt.): 1- Orkestra üyelerinin tümü için kullanılan "Hep birlikte" anlamındaki terim. Solistin dışında kalan yorumcuların tümü.
2- Bütün, tüm, hep birlikte
Popüler: Herkesçe tanınan, bilinen, güncel olan.
Armoni: 1- En eski kullanımı ahenk, uyum anlamındadır. Seslerin akor oluşturmak üzere birleşmesi. Seslerin eşzamanlı bileşimini inceleyen bilim dalı. Harmonie
Unitonal: Tek tonlu.