Liberalizm Terimi Hakkında Bilgiler
1-Bireyin özgür olmasını ve ekonomik güçler arasında özgür yarışmayı, devletin bireyler, sınıflar ve uluslar arasındaki ekonomik ilişkilere karışmamasını isteyen siyasal ve ekonomik öğretidir.
2-Ferdi hürriyetleri konu alan ekonomik ve siyasi görüş. Liberal Demokrasi.
1- Herkese, inanç ve düşünme özgürlüğü tanınmasının gerekli olduğunu savunan, özgür düşünüşe bağlı dünya görüşü, bireyin özgürlüğünü ve ekonomik güçler arasında özgür yarışmayı savunan, bireyler, sınıflar ve uluslararasındaki ekonomik ilişkilere devletin karışmamasını isteyen öğreti.
2- İnsanların özgürce düşünmesini ve özgürce ekonomik girişimde bulunmasını savunan düşünce. İkiye ayrılır: Sosyal Liberalizm (özgür toplumsal yaşamı savunur) ve Ekonomik Liberalizm (özgür ekonomik girişim imkânları yaratılmasını savunur).
Hem ekonomik hem siyasi bir sistemdir. "Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" sloganıyla ortaya çıkmışlardır. Devletin bireyleri tamamen özgür bırakması gerektiğini savunurlar. Gümrükler kalkmalı, ticaret serbestleşmeli, isteyen istediğini üretip istediği fiyata satmalıdır. Üretim kar amacıyla yapılır. Sınıf farklılıklarının doğmasına yol açmıştır.
Serbestlik, özgürlük ve serbestliği esas olan siyasi ve ekonomik düzen.
Toplum ve devlette serbestliğin en geniş ölçüde uygulanmasını savunan siyasi ve iktisadi görüş.
Liberalizm, özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan bir ideoloji, politika geleneği ve düşünce akımı.
Devletin bireylerin medeni, iktisadi ve siyasi haklarının önünü açtığı ve serbest piyasayı öne çıkarttığı siyasi ve felsefi akım.
Benzer Tarih Terimleri:
Hacı: Din buyruklarını yerine getirmek için Hacc'a (Mekke'ye) gitmiş kişi.
Barbar: 1-Uygarlaşmamış.
2-Romalıların, Roma İmparatorluğu sınırları dışındaki kavimlere verdikleri isim.
İllegal (Yasadışı): Yasalara aykırı olması nedeniyle gizli tutulan , gizlenen şeyler ve eylemlerdir.
Gestapo: Almanya'da Naziler'in iktidarda olduğu dönemdeki faşist polis örgütüdür.
Zanaat: İnsanların maddeye dayalı ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan, öğrenimle birlikte tecrübe ve ustalık gerektiren iş. El ustalığı isteyen işler.
Anadolu Türkmen Beylikleri: X. yüzyıldan itibaren Batıya doğru göç eden Türk oymaklarının Anadolu'da kurduğu beyliklerdir. İki dönemde kurulmuşlardır.
Birinci Dönem beylikleri: