Lied (Al.) Terimi Hakkında Bilgiler
1- Hem müziği, hem şiiri lirik olan bir tür şarkı. Özel tarzlarda yazılmış olanları olduğu gibi marş, dans ve halk liedleri vardır. İlk lied şekilleri Almanya'nın gezginci şarkıcıları olan Minnesänger ve Meistersingerler tarafından söylenirdi. Ondördüncü Yüzyıldan itibaren lied bazı müzik aletlerinin eşliğiyle çalınıp söylenmeye başlandı. O zaman en önemli lied bestecileri; Hofhaimer; Dietrich, Senfi ve Hassler'dir. Onaltıncı Yüzyıldan itibaren lied İtalyan kanzonettalarının ve madrigallerinin etkisinde kaldı. Onyedinci Yüzyıldan itibaren Heinrich Albert, Dedekind, Harsdöffer, Vötter ile tekrar değerlendi. 1753'te Berlin Okulunun etkisiyle yeni bir şekli, Prusya lied'i meydana çıktı. Sonra gelen bestekârlar özel olarak birçok liedler bestelediler. Bunların başında Beethoven gelir. Sonraları Schubert, Schumann, Liszt, Wagner, Brahms, Hugo Wolf, Richard Strauss bu türde önemli eserler bestelediler.
2- Bir şiir üzerine yazılmış, genel olarak piyano eşliğindeki şarkı.
Benzer Müzik-Dans Terimleri:
Seyyare: Gezegen.
Mezzo-Soprano (İt.): Sopranoyla kontralto arası kadın sesi. Ses niteliği derin ve tok olup dramatik etkinliğe sahiptir. (Bizet'nin Carmen'i gibi.)
Yineleme: Sonat formunda, her bölümün bestecinin temasını yeniden ifade ettiği üçüncü kısım.
Küçük Yedili: Arasında beş perde (4 tam, 2 yarım) bulunan yedili aralığına Küçük Yedili denir. (Do Majör dizisinde Re-Do, Mi-Re, Sol-Fa, La-Sol ve Si-La seslerinin
Anahtar İşareti: Portenin başında yer alan, nota adlarını ve genel müzik merdivenindeki yükselme derecesini tanımlayan işaret. Clef (Fr.).
Scherzando (Şerzando): Hicivsel ve esprili.