Manda Nedir? Manda Hakkında Kısaca Bilgi

Manda Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Manda:
I. Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Birleşmiş Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen vekillik.

 

Hukuk Terimi Olarak Manda:
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Birleşmiş Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen vekillik.

 

Tarih Terimi Olarak Manda:
1- Yabancı bir devletin güdümü altına girmek, egemenlik kaybı.

2- Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş ülkeleri kendi kendilerini yönetecek seviyeye gelinceye kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bir büyük devlete verilen vekillik.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Manda:
1- 1. Dünya Savaşı'ndan sonra kimi az gelişmiş ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya dek Uluslar Birliği adına yönetmek üzere kimi büyük devletlere verilen vekillik.

2- Bir devletin başka bir devletin yönetimine girip dış işlerinde yetkisiz, iç işlerinde bağımsız olma durumu.

 

Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri:

Ego Sörfü: Teknolojiye düşkünlüğü olan insanlardan bazılarının belli aralıklarla ismini Genel Ağ'da kendisiyle ilgili gelişmeleri aratarak takip etmesi.

Yeşil Hat: Kıbrıs'ta Kanlı Noel olaylarından sonra 27 Aralık 1963 tarihinde, üç garantör ülkenin askerlerinden oluşan Barışı Koruma Kuvveti oluşturuldu. İngiliz

Propaganda: 1. Bir öğreti, düşünce veya inancı başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacıyla söz, yazı vb. yollarla gerçekleştirilen çalışma, yaymaca. 2

Monroe Doktrini: ABD Başkanı James Monroe'nin, 2 Aralık 1823'te kongreye sunduğu, ABD'nin Avrupa'daki olaylara karışmayacağı ve Avrupalı güçlerin Amerika kıtasındaki v

Çevreleme Politikası: Amerika ve Batı'nın Sovyetler Birliği'ne yönelik genel politikalarını tanımlamak için kullanıldı. Temel hedefi, Sovyetler Birliği'nin kendi sınırları

Varşova Paktı: NATO'nun etkinliği ve silahlı gücünü tehdit olarak gören SSCB ve beraberindeki ülkeler arasında kurulan askeri ve siyasal birlik.