Manda Yönetimi (Güdüm) Nedir? Manda Yönetimi (Güdüm) Hakkında Kısaca Bilgi

Manda Yönetimi (Güdüm) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Manda Yönetimi (Güdüm):
Birinci Dünya Savaşı sonrası, siyasal ve ekonomik gücü yeterli olmayan ya da bunları yeterince kullanmasını beceremeyen, kendi kendini yönetemeyen kimi ülkeleri belirli bir düzeye eriştirip bağımsızlığına kavuşturmak üzere, o zamanki birleşmiş uluslar örgütü (Milletler Cemiyeti) yönetmek için bir büyük devlete verilen yetkidir. Emperyalist devletler kendilerine bırakılan topraklarda manda (güdüm) ve himaye (korumacılık) adı altında yönetimler oluşturarak sömürü yöntemlerini değiştirmişlerdir.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Kargu, Karguy: Nöbetçi kulesi. Dağ tepelerinde düşmanı ihbar için yapılan kule, düşmanı haber vermek için yapılan ateş kulesi. Nöbetçi, muhafız.

Haremeyn: Mekke ile Medine şehrinin ikisini birden belirten isim. Bu iki şehrin bazı yerleri mahrem (girilmesi yasak)dir.

Agora: Eski Yunan kentlerindeki alış-veriş (çarşı) yeridir. Genellikle bir evin yola bakan odasının açılarak,bir dükkan ya da atölye halinegetirimesi biçi

Urgakina: Dünyanın ilk yazılı kanunlarını hazırlayan Sümer site devleti lagaş kralı. Sümerlerde ilk kanuni düzenleme Urgakina tarafından MÖ 2750'de yapılmıştır.

Tabgu: Eski Türklerde tapılan şey: Güneş, ay, yıldızlar, gök gürlemesi, şimşek gibi tabiat güçleri.

Şeyh Bedreddin Olayı: 15. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde gerçekleşmiş bir isyandır. Fetret Devrinden faydalanmak isteyen Şeyh Bedreddin isyan çıkardı fakat isyan uzun sürme