Manto Nedir? Manto Hakkında Kısaca Bilgi

Manto Terimi Hakkında Bilgiler

Mitoloji Terimi Olarak Manto:
Ünlü kahin Teiresias'ın kızı. Kör olan babasını elinden tutarak gezdiren Manto babası gibi gaipten haberler verirdi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Manto:
1- Dünya'nın Litosfer ile çekirdek arasındaki katmandır. 100-2890 km'ler arasında bulunan mantonun yoğunluğu 3,3-5,5 g/cm3 sıcaklığı 1900-3700 °C arasında değişir. Manto, yer hacminin en büyük bölümünü oluşturur. Yapısında silisyum, magnezyum , nikel ve demir bulunmaktadır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastiki özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.

2- Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Manto:
Kayasal bir gezegenin çekirdeği ve kabuğu arasındaki katman.

 

Deprem Terimi Olarak Manto:
Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.

 

Benzer Mitoloji Terimleri:

Acetes(Aietes): Kafkas dağları ile Karadeniz arasındaki bir bölgenin kralı.Sihirbaz Circe (Kirke)'nin kardeşi ve güneşin oğlu.

Phorkys: Pontos ile Gaia'nın oğlu. Deniz tanrılarından biriydi. Kız kardeşi Keto ile evlenmişti.

Zagreus: Zeus ile Persephone'nin oğlu. Zeus bir yılan şekline girerek Persephone'a yaklaştı ve birlikteliklerinden Zagreus doğdu.

Sagaritis: Bir meşenin ruhu olan peri kendini Kybele'ye adamış Attis isminde bir delikanlıyı yoldan çıkardığı için tanrıça Sagaritis'in bağlı bulunduğu meşe ağac

Oineus: Aitolia'da Kalydon kralı. Dionyssos'a hizmette kusur etmediği için şarap tanrısı üzüm suyuna bu kralın adını verdi.

Kalkhas: Thestor'un oğlu ünlü bir kahin.