Manto Terimi Hakkında Bilgiler
1- Dünya'nın Litosfer ile çekirdek arasındaki katmandır. 100-2890 km'ler arasında bulunan mantonun yoğunluğu 3,3-5,5 g/cm3 sıcaklığı 1900-3700 °C arasında değişir. Manto, yer hacminin en büyük bölümünü oluşturur. Yapısında silisyum, magnezyum , nikel ve demir bulunmaktadır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastiki özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.
2- Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.
Kayasal bir gezegenin çekirdeği ve kabuğu arasındaki katman.
Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.
Ünlü kahin Teiresias'ın kızı. Kör olan babasını elinden tutarak gezdiren Manto babası gibi gaipten haberler verirdi.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Art Bölge: Bir limanın ya da işlek pazarın gerisindeki yerler. Art bölge; bir limanı ticari etkinlik bakımından besler, ona çeşitli ulaşım yollarıyla bağlıdır. B
Navlun: Deniz taşımacılığı karşılığında alınan para
Mağara: Kalkerli arazilerde çatlaklar boyunca yeraltına sızan suların oluşturduğu büyük oyuklara, boşluklara mağara denir. Damlataş, Narlıkuyu, Düden,
Ons: Genellikle gümüş, altın ve platin gibi değerli metallerin veya elmas, yakut gibi değerli taşların kütlelerinin ölçülmesi için kullanılan ölçü birimi.
Kanyon: Derin ve yamaçları çok dik vadi
Fitocoğrafya: Bitki coğrafyası.