Mekânsal Bilgi Sistemi Nedir? Mekânsal Bilgi Sistemi Hakkında Kısaca Bilgi

Mekânsal Bilgi Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Mekânsal Bilgi Sistemi:
Harita üretimini ve güncelleştirmesini, harita kullanımını kolaylaştıran, istenildiğinde bu bilgileri istenilen biçimde ekranda görüntüleyebilen, kâğıt harita biçimine dönüştürebilen bilgisayar yazılım ve donanım sistemi, CBS.

 

Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri:

Ayrıntı Tanıma: Fotoğraf ve görüntülerde önceden bilinen özellikleri yardımı ile nesnelerin, ayrıntıların otomatik olarak tanınması, kalıp tanıma , nesne tanıma.

Raster: Düzenli aralıklı, kare vb biçimli hücrelerin oluşturduğu ve her hücrenin bir sayısal değerinin bulunduğu veri yapısı.

Analitik Fotogrametri: Analog fotoğraflar ile çalışan, fotoğraf noktaları ile nesne noktaları arasında matematik ilişkileri kullanarak ve özel aletler kullanılarak değerlend

Harita Ölçeği: Haritada ölçülen yatay uzunluğun, payı 1, paydası son basamakları 0 olan kesir biçimindeki küçültme oranı.

Tematik Harita: Doğaya ve insana ilişkin konuların mekânsal dağılımlarını, sınırlarını, yapısal özellikleri gösteren özel amaçlı harita.

Gri Değer: Sayısal fotoğraf ya da sayısal görüntüde her pikselin, karşılık geldiği nesne parçasının yansıtma düzeyi ile ilgili, sayısal değeri.