Mendel Kanunları Nedir? Mendel Kanunları Hakkında Kısaca Bilgi

Mendel Kanunları Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Mendel Kanunları:
Mendel'in çeşitli bezelye karakterlerini deneysel olarak kullanması ile bazı kalıtsal prensipleri bulmuştur. Bezelye çiçekleri arasında çaprazlamalar sonucu elde edilen prensiplere Mendel Kanunları denir.

Menden kanunları genel olarak üç tanedir. Bunlar;

1-Benzerlik Kanunları: İki farklı saf (arı) dölün birleşmesiyle oluşan bireyler % 100 melez özelliktedir. Her iki dölün de genlerini taşır.

2-Karakterlerin Gizli Kalması Kanunu : Oluşan melez bireyler baskın karakterlidir. Ancak yapısında etkisiz birer çekinik gen taşır. İki ayrı melez birey çaprazlandığında farklı genotip ve fenotipte döller oluşabilir.

3-Karakterlerin Ayrılması Kanunu : İki ayrı melez karakter çaprazlandığında farklı oran ve çeşitli bireyler elde edilir.Çünkü yumurya ve spermler oluşturularken allel genler birbirinden ayrılır. Eşeyli çoğalan canlılarda görülen her özellik iki gen tarafından denetlenir. Yavruya genlerden biri anadan,biri babadan geçer.Bu gen çiftine Alel Gen denir.

 

Benzer Genetik Terimleri:

Hibridizasyon (Melezleme): Birbirini bütünleyen iki DNA zincirinin bir araya gelerek ikili sarmal biçimindeki molekülü oluşturması.

Amniyon Sıvısı: Amniyon sıvısı bebeğin cilt, solunum sistemi, sindirim sistemi ve boşaltım sisteminden dökülen hücrelerden ve çoğunlukla bebek idrarından oluşmaktadır

Partenogenez: Yumurtanın döllenme olmaksızın gelişerek yeni canlı meydana getirmesi.

Sentromer: Kromozomlarda kardeş kromotidleri bir arada tutan kısım.

Gen Klonlaması: Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra bu bakteri aracılığı ile pek çok kopyasının

Kalıtsal Hastalık: Yavrulara kalıtım yoluyla geçen hastalıklardır. Genelde kromozom yapısının ya da genlerin yapısının değişip, bozulmasıyla ortaya çıkar, öldürücü etkis