Menşur Terimi Hakkında Bilgiler
1. Genellikle serdarlık, Kırım Hanlığı, vezirlik, kazaskerlik, Eflak ve Boğdan Voyvodalığı ile beylerbeyliği gibi yüksek görevlere atananlar için çıkarılan padişah buyruğudur. Genel anlamda ise; halifelerden alınan sultanlık yetkisidir. Menşur alametleri olarak Abbasi halifesi tarafından hükümranlığı tanınan devlet adamlarına, davul, tığ, teber, sancak gibi objeler gönderilirdi.
2. İslamiyet öncesi Türk toplumlarında yoktur. Herhangi bir olay veya kararla ilgili olarak halifenin onayının alınması işlemine "Menşur" denir.
3. Osmanlı Devleti'nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel beratlara verilen isim.
Onay, Onaylamak. Padişah tarafından verilen bir ferman türü.
Benzer Tarih Terimleri:
Atabey: 1. Büyük Selçuklu Devleti'nde Emirliklere emir olarak atanan sultan oğullarının (melik) eğitim ve öğretiminden sorumlu yaşlı ve tecrübeli öğretmen-dev
Şerefe: Minarenin çevresini dolanan küçük bir balkon gibi biçimlendirilmiş bölüm.
Güneş Saati: Üzerinde yelpaze gibi kademeli olarak açılmış bölmeleri bulunan taş bir levha üzerine yerleştirilmiş, metal bir çubuktan oluşan saattir. Bu çubuğun d
Şatır: Padişahların maiyetinde debdebeyi arttırmak için atların yanında yürüyen hizmetkârlar.
Muhtariyet: 1- Yeniçeri Ocağı'nı oluşturan 196 ortadan 27. ortaya verilen unvan.
2- Özerklik , bağımsızlık
Sosyal Tarih: Toplumların her türlü faaliyetlerini ve tarihi olayların toplumsal yönlerini sebep-sonuç ilişkisi içerisinde araştırıp ortaya koyan tarihtir.