Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) Nedir? Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) Hakkında Kısaca Bilgi

Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Meşâir (Meşâiru'l-Hacc):
İbadetgâh, ibadet usulü, kurban boğazlanacak yer, bir adamın alıştığı yer anlamlarına gelen mensek kelimesinin çoğulu olan menâsik, dini bir kavram olarak, en geniş anlamda ibadet, Allah'a yakınlaşmak için yapılan her türlü itaat; hacda yerine getirilmesi gereken vazifeler; kurban kesmek ve kurban kesilen yer anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen nüsük kelimesi de bu anlamdadır. Ayrıca hac menâsikine meşâir de denilmektedir. Kâbe'yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa'y etmek, Arafat ve Müzdelife vakfeleri ve Şeytan taşlama hac menasiki arasında yer almaktadır.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Muhâzâtü'n-nisâ: Kadınların cemaatle namazdaki saf düzeni ve erkeklerde aynı safta veya hizada olması, ilmihallerde "muhâzâtü'n-nisâ" terimiyle ifade edilir.

Kubbe-i Harda: Yeşil kubbedir.

Hervele: Safa ile Merve tepeleri arasında sa'y yaparken yeşil ışıklar arasında kısa adımlarla koşarak, canlı ve çalımlı yürümek demektir.

Eda: Verme, ödeme, yerine getirme. (Örnek : Namazı eda etmek)

Dergâh: 1. Kapı, eşik, sığınılacak yer, makam, tekke, zaviye, hankâh. 2. Bir tarikat şeyhi ile o tarikata mensup dervişlerin toplanıp ibadet yaptıkları ve

Salih Kul: Îmânı olup, İslamiyet'e uyan kimseye denir.