Meteoroloji Terimi Hakkında Bilgiler
Atmosferik olayları ve yaşamla atmosferin etkileşimi inceleyen bilim dalı.
1. Hava durumu hakkında çeşitli ölçümler yapan ve bu ölçümler doğrultusunda tahminler yürüten bilim dalına meteoroloji denir.
2. Atmosfer içinde oluşan sıcaklık değişmelerini, rüzgâr, yıldırım, yağmur, dolu vb. olayları inceleyen fizik dalı, hava bilgisi.
Hava koşullarında meydana gelen değişmeleri, iklim türlerini araştırıp hava durumu tahminlerinde bulunan bilim dalı, hava bilgisi.
Atmosfer içinde oluşan sıcaklık değişmelerini, rüzgâr, yıldırım, yağmur, dolu vb. olayları inceleyen fizik dalı, hava bilgisi.
Atmosferik olayları, bunları idare eden doğa kanunlarını ve atmosferik olayların oluşmasından önceki tahmin yöntemlerini inceleyen bilim dalıdır.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Buharlaşma: Sıvının gaza dönüşüm süreci.
Sürüklenme: Rüzgârla yığın içinde sürülen veya yüzey düzensizlikleri veya engel gerisinde toplanmış kar veya kum parçacıkları.
Meteorolojik Uyarı: 12-36 saat öncesinden tehlikeli hava şartlarının oluşması olasılığı kuvvetlendiğinde belli bir alandaki halkın önlem alması için yapılan duyuru. Örneğ
Doğalgaz: Konutlarda ve işyerlerinde ısınma, üretim ve enerji amacıyla belli bir merkezden kontrollü olarak bir şebeke sistemiyle dağıtılan yanıcı gaz.
Jeoloji: Yerkabuğunu oluşturan kayaç ve katmanların yapısını ve evrimini inceleyen bilim dalı.
Güneş Yanığı: Güneşten gelen mor ötesi ışınlardan meydana gelen zarara cildin gösterdiği yanıt.