Millet Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler
Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında bulunan toplulukları, din ya da mezhep esasına göre örgütleyip yönetmesine "millet sistemi" denilmektedir. Millet sistemi yaygın olarak Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında bulundurduğu gayrimüslim (Müslüman olmayan) unsurlar için bir çerçeve oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır.
Osmanlı Devleti bir Müslüman devletti ve son İslam İmparatorluğu olma vasfına sahiptir. Bu yüzden de Osmanlı Devleti'nde millet sistemi, esas itibariyle İslam Hukuku'na dayanmıştır. İslam Dini'nde millet kavramı din, mezhep; bir din ve mezhebe bağlı topluluk anlamlarına gelmektedir.
Benzer Tarih Terimleri:
Balasagun: Orta Asya'da, Aral Gölü'nün doğusunda yer alan ve Türgiş, Karahanlı, Karahıtay ve Türk-Moğol devletlerinin başkentliğini yapmış yerdir.
Berberiler: Kuzey Afrika'nın yerli halkıdır. Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve Mısır'da aşiretler halinde,genellikle göçebe olarak yaşarlar.
Cuma Selâmlığı: Cuma namazı dolayısıyla padişahlar için yapılan törene verilen ad.
Ayrıcalık: Diğerlerinden üstün tutulma durumu.
Gravür: Ağaç ya da madenî levhalar üzerine kazılarak yapılan resim.
Hamidiye Zırhlısı: Osmanlı Devleti'nin I. Dünya avaşı'nda kullandığı yegane savaş gemisidir. 1905'de İngiltere'de yapılmıştır. Birinci Balkan Savaşı'nda Rauf Bey (Orba