Millî Gelir Nedir? Millî Gelir Hakkında Kısaca Bilgi

Millî Gelir Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Millî Gelir:
1- Bir ülkede bir yılda üretilen mal ve hizmetlerin parasal değerine, gayri safi milli hasıla denir. Bu gayri safi milli hasıladan makinelerin yıpranma payı olan amortismanlar (yenileme giderleri) çıkarılırsa milli gelir elde edilir.

2- Gayrisafi millî hâsıladan çeşitli vergi ve giderler düşüldükten sonra elde edilen net gelir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Milli Gelir:
Bir ülkede belli dönemlerde üretilen mal ve hizmetlerin, üretimine katılan üretim faktörlerinin (emek, sermaye, toprak ve müteşebbis) üretime katılmaları karşılığında aldıkları payların (ücret, kar, faiz, kira) ve dolayısıyla nihai mal ve hizmetlerin toplam parasal değeridir. Bir ulusun bir yıl içinde ürettiği toplam değer.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Milli Gelir:
Bir yıllık toplumsal üretimde, üretim araçları için harcananların düşülmesinden sonra kalan bölüm, ulusal gelir.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Bürokrasi: 1- Bir toplumda tabandan yukarı doğru çıktıkça bir yapı içinde örgütlenmiş olan, genel kurallar ve işleyişlerine göre çalışan, memurlardan oluşan hiye

Doğruluk: Bir düşüncenin düşünceye konu olan nesnesi ile örtüşmesidir,ona uygunluğunu ifade eder.

Kültür Emperyalizmi: Güçlü ülkelerin güçsüz ülkeleri kültür açısından etkileyip kültürü bir tür siyasal propaganda ve sömürü aracı gibi kullanması durumu.

Deneycilik (Empirizm): Bilginin kaynağının yalnızca deney olduğunu öne süren yaklaşım.

Nüfus Baskısı: Geçim kaynaklarının insanca yaşatacağı nüfusun üzerinde nüfus sayısına sahip olan ülkelerde nüfus baskısı yaşanır. Nüfus baskısı genelde nüfus patlama

Para: Mal ve hizmetlerin fiyatını belirleyen değişim aracı ve değer ölçüsü olarak kullanılan kıymetli kağıt ya da madenlere para denir.