Modülasyon Terimi Hakkında Bilgiler
1- Geçki. Ton değişimi. Modulation (Fr.).
2- Bir dizi veya tondan bir diğer dizi veya tona geçmeye modülasyon denir. Modülasyon yapılması için değiştirici işaretlerden yararlanılır
Taşındığı ortam, sinyal üzerinde bazı olumsuz etkiler göstermektedir. Dış dünyadaki değişimler veya diğer sinyaller, taşınan sinyalin bozulmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, ortamın getirdiği bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu nedenle, sinyalin mümkün olduğunca az bozunuma uğraması için, sinyal üzerinde bazı işlemler gerçekleştirilmektedir. Bir başka deyişle sinyalin taşındığı ortama uygun hâle getirilmesi için işlenmesi gerekmektedir. Sinyale istenilen yapıyı kazandıran bu işleme modülasyon denmektedir.
Resim sanatında karşıt renklerle hacimlendirme demektir.
Benzer Müzik-Dans Terimleri:
Ametric (Fr.): Ölçüye bağlı kalmayan. Belli bir vurum olmayışından ötürü ölçünün uygulanmaması.
Güçlü Perde: Türk müziğinde makamların dizilerinde dörtlü ve beşlilerin birleştiği ses güçlü perde veya güçlü ses denmektedir.
Tuşe: Vuruş, dokunu. Touche (Fr.).
Proje: Doğrudan dans temelli veya dans performansı/performansları içeren konser, sinema, tiyatro, televizyon ve medya vb. değişik alanlarda önceden plan ve p
Anahtar İşareti: Portenin başında yer alan, nota adlarını ve genel müzik merdivenindeki yükselme derecesini tanımlayan işaret. Clef (Fr.).
Harmonium: Kamışlı org. 1810 yılında Fransız Grélé bulmuş. 1842 yılında Fransız Deboin geliştirmiştir. Piyanoya benzer. Kullanışlı ve sesi orgu andırır.