Nem Terimi Hakkında Bilgiler
1-Yeryüzündeki su kütlelerinden buharlaşan su, atmosferin nemlenmesine yol açar. Atmosferdeki su buharına hava nemliliği de denir. Önemli bir sıcaklık etmeni olan atmosferdeki su buharının miktarı, yere ve zamana göre değişir.
2-Su buharı. Atmosferde bulunan, gaz biçimindeki su. Saydam ve mavimsi olup, gökyüzünün mavi gözükmesinin esas nedeni budur. Havanın nemliliği, içinde bulunan bu su buharı miktarına bağlıdır. Havanın alabileceği maksimum bu su buharı, sıcaklığın artışına paralel olarak artar. Örneğin; 20 0C sıcaklıkta, 1 m3, hava 30 gr su buharı(nem) taşır. Oysa -20 0C sıcaklıkta bu miktar, sadece1 gr taşır.
3- Havada bulunan su buharıdır. Atmosferdeki nem, sıcaklığı dengeleyici bir özelliğe sahiptir; aşırı ısınma ve soğumayı önler, günlük ve yıllık sıcaklık farklarını azaltır.
Verilen hava hacmi içinde sıvı, katı veya buhar hâlde bulunan toplam su miktarı veya atmosferdeki su buharı içeriği.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Donmuş Toprak (Tjale): Kutba yakın enlemlerde görülen, toprağın sürekli donmuş bulunduğu yer.
Hipsografik Eğri: Bütün yeryüzünün yükseklik, derinlik basamakları göstermek üzere çizilmiş eğri.
İç Kesim: Denizden uzak, deniz etkisinin ulaşmadığı kesimlerdir.
Günberi (Perihel): Dünya'nın, Güneş'e en çok yaklaşıp, yörüngede en hızlı döndüğü gündür. Dünya Günberi konumuna 3 Ocak'ta gelir.
Ters Alizeler (Üst Alizeler): Ekvator'dan (TAB), 30° enlemlerine (DYB) doğru esen üst rüzgarlardır. Her yerde ve her zaman görülmezler. Yeteri kadar sürekli ve güçlü değillerdir. 3
İzohips (Eş yükselti) Eğrisi: Deniz seviyesinden aynı yükseklikteki noktaları birleştiren eğriye eş yükselti (izohips) eğrisi, aynı derinlikteki noktaları birleştiren eğriye eş der