Nesnellik Nedir? Nesnellik Hakkında Kısaca Bilgi

Nesnellik Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Nesnellik:
Kişisel duygu ve görüşlere yer verilmeden, kişiden kişiye göre değişmeyen herkesçe aynı algılanan ve anlaşılan anlatımdır.

 

Edebiyat Terimi Olarak Nesnellik:
Yazarın, kendisini anlatımın dışında tutması, başka bir deyişle kendisini anlatıma katmaması; nesneleri, kişileri kendi öz nitelikleriyle yansıtması durumu.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Nesnellik:
Olaylara kişisel öğe ve etmenlerden etkilenmeden, öznel eğilimlerden bağımsız olarak ve önyargıların olumsuz etkisini işe karıştırmadan yaklaşma durumu.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Nesnellik:
Nesnel olma veya nesnelerin gerçeğine dayanma durumu, objektiflik.

 

Benzer Dil ve Anlatım Terimleri:

Hâkim Anlatıcı: Hikâye ve roman gibi sanat eserlerinde her şeyi bilen, her şeyi gören, istediği bilgiyi veren, istediği zaman susan, bazen olayları bütün detayları il

Somutlama: Duyularla algılayabildiğimiz varlıklarla ilgili anlatım demektir.

Günlük (Günce/Ruzname/Jurnal): Yaşanan olayların, izlenimlerin, tarih atılarak, günü gününe yazılması ile oluşan türe günlük denir.

Deyim: Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, ilgi çekici bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeği, tabir.

Ritim: Şiirde hecelerin vurgu, uzunluk, yükseklik gibi ses özelliklerinin, durakların düzenli bir biçimde yinelenmesinden doğan ses uyarlığı.

Pandomim(mim): Sessiz hareketler, jestler, yüz ifadeleri ve kostümler yoluyla duyguları, düşünceleri anlatmaya yarayan tiyatro çeşididir.