Nüfus Sayımı Nedir? Nüfus Sayımı Hakkında Kısaca Bilgi

Nüfus Sayımı Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nüfus Sayımı:
Sınırları belli bir alanda belli bir zamandan yaşayan insan sayısını tespit etmek amacıyla yapılan işlem.

Nüfusun, toplumsal ve ekonomik planlama amacıyla yaşa, cinsiyete, oturma yerine, öğrenim ve meslek durumuna göre özelliklerinin saptanarak sayılmasıdır.

Nüfus sayımlarındaki amaçlar şunlardır:
Erkek-kadın nüfusu belirlemek, kırsal-kentsel nüfusu belirlemek, nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek, okuma-yazma oranını belirlemek, eğitim durumunu belirlemek, nüfusu belirlemek, nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Nüfus Sayımı:
Bir ülke nüfusunun nitelik ve niceliği üzerinde gerekli verileri saptamak amacıyla belli aralıklarla yapılan sayma işlemidir. Günümüzde nüfus sayımı yapılmamaktadır. Nüfus bilgileri dijital ortam üzerinden verilerle tespit edilmektedir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Nüfus Sayımı:
Bir ülkedeki insanların resmi olarak belirli aralıklarla sayımı.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Emir: Buyruk, komut.

Kapitülasyon: 1. Bir ülkede yurttaşların zararına olarak yabancılara verilen ayrıcalık hakları. 2. Osmanlı Döneminde yabancılara tanınan ekonomik ayrıcalıklar.

Miras: 1. Bir kişi tarafından başka birine bırakılan mal veya mülk. 2. Bir neslin kendinden sonra gelen nesle bıraktığı her şeye miras adı verilir.

Ulema: Osmanlı Devleti'nde bulunan bilginler sınıfıdır. "Osmanlı Devleti'nin zayıflamasının sebeplerinden biri de ulemanın bilimle, adaletle vb görevleriyle

Başbakan: Hükümetin ve bakanların başında bulunan ve onları yöneten kişi.

Koza: 1. İçinde tohum veya krizalit bulunan korunak, kozalak. Pamuk kozası. İpek kozası. 2. İpek böceğinin ördüğü ve içine kapandığı korunak.