Nüfus Sayımı Terimi Hakkında Bilgiler
Bir ülkedeki insanların resmi olarak belirli aralıklarla sayımı.
Sınırları belli bir alanda belli bir zamandan yaşayan insan sayısını tespit etmek amacıyla yapılan işlem.
Nüfusun, toplumsal ve ekonomik planlama amacıyla yaşa, cinsiyete, oturma yerine, öğrenim ve meslek durumuna göre özelliklerinin saptanarak sayılmasıdır.
Nüfus sayımlarındaki amaçlar şunlardır:
Erkek-kadın nüfusu belirlemek, kırsal-kentsel nüfusu belirlemek, nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek, okuma-yazma oranını belirlemek, eğitim durumunu belirlemek, nüfusu belirlemek, nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.
Bir ülke nüfusunun nitelik ve niceliği üzerinde gerekli verileri saptamak amacıyla belli aralıklarla yapılan sayma işlemidir. Günümüzde nüfus sayımı yapılmamaktadır. Nüfus bilgileri dijital ortam üzerinden verilerle tespit edilmektedir.
Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:
Vesayet Denetimi: Yerel yönetimlerin kendileri dışında yer alan başka idari kuruluşlar tarafından denetlenmesi.
Boğaziçi Sahil Şeridi: Boğaziçi Kanununa göre, Boğaziçi kıyı kenar çizgisi ile 22/07/1983 tarihli 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen hat arasında kalan bölgedir.
Mülki İdare: Yerel Yönetim.
Toprak Yönetimi: Mevcut nüfusun ve gelecek kuşakların ihtiyaçları ve doğal çevrenin korunması bakımından azami uzun vadeli yararı sağlamak amacıyla toprağın geliştiril
www: Bir ağ ortamında bilgilerin depolanması, biçimlendirilmesi, gösterilmesi ve geri çağırılması için evrensel olarak kabul edilmiş standartlardan oluşmuş
Çerçeve Anayasa: Sadece genel ilkeleri ortaya koyup, bunların uygulanma biçimlerini kanunlara bırakma amacı güden anayasa.