Nüfus Yoğunluğu Nedir? Nüfus Yoğunluğu Hakkında Kısaca Bilgi

Nüfus Yoğunluğu Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:
Hektar başına düşen nüfus, nüfus kesafeti, yerleşme yoğunluğu.

 

Coğrafya Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:
Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km² olarak gösterilir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:
Bir yerde kilometre kareye düşen insan sayısıdır. Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km2 olarak gösterilir. Nüfus yoğunluğunu bulmak için;

Nüfus Yoğunluğu = Toplam İnsan Sayısı / Yüzölçümü

- Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımını II. Mahmut Yaptırmıştır (1831). Amacı askere alınacak erkek sayısını tespit ve vergi toplanacak kişileri belirlemekti.

- Türkiye Cumhuriyetinde ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapıldı. İkinci olarak 1935 yılında yapıldı. Bundan sonra 1990 yılına kadar 5 yılda bir nüfus sayımı yapıldı. 1990'dan sonra 10 yılda yapılması kararlaştırıldı.

- Ülkemizde nüfus sayımını TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) yapar. TÜİK'in eski adı DİE'dir (Devlet İstatistik Enstitüsü ) .

— Genel nüfus sayımları yurdumuzda bulunan insanların sayısını ve niteliklerini belirlemek için yapılır. Yani nüfusun yaş ve cinsiyet durumu, okuryazarlık ve öğrenim durumu, iş durumu, medeni durumu, köy ve kentsel durumu tespit eder.

 

Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:

Bölge Planı: Kalkınma planları ve Ülke Mekansal Politika Planına uygun olarak, metropoliten bölgeler, planlama kriterleri açısından bütünlük gösteren veya birden f

Gravite: İki nesne arasındaki çekim gücü, yerçekimi.

Malî Denetim: Kamu idarelerinin hesap ve işlemleri ile mali faaliyet, mali yönetim ve kontrol sistemlerinin değerlendirme sonuçları esas alınarak, mali rapor ve tab

Belediye Nikahı: Medeni kanuna göre kıyılan resmî nikâh.

Dolaysız Vergi: Doğrudan doğruya vergi yükümlüsünden alınan vergiler.

Toplumsallaşma: Toplumun yeni üyelerine o toplumda var olan yerleşmiş, görenek, değer, tutum ve davranışların ne olduğu ve bunlara uyum sağlama ve öğrenmenin yolları.