Odak Derinliği Terimi Hakkında Bilgiler
Depremde enerjinin açığa çıktığı noktanın yeryüzünden en kısa uzaklığı, depremin odak derinliği olarak adlandırılır. Depremler odak derinliklerine göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma tektonik depremler için geçerlidir. Yerin 0-60 km derinliğinde olan depremler sığ deprem olarak nitelenir. Yerin 70-300 km derinliklerinde olan depremler orta derinlikte olan depremlerdir. Derin depremler ise yerin 300 km'den fazla derinliğinde olan depremlerdir. Türkiye'de olan depremler genellikle sığ depremlerdir ve derinlikleri 0-60 km arasındadır. Orta ve derin depremler daha çok bir levhanın bir diğer levhanın altına girdiği bölgelerde olur. Derin depremler çok geniş alanlarda hissedilir, buna karşılık yaptıkları hasar azdır. Sığ depremler ise dar bir alanda hissedilirken bu alan içinde çok büyük hasar yapabilirler.
Objektifin yeniden odaklamasına gerek kalmaksızın film düzleminin hareket ettirilmesi durumunda yine de seçik görüntü alınmasını sağlayan optik olay.
Deprem enerjisinin açığa çıktığı noktanın yeryüzüne olan uzaklığı.
Deprem enerjisinin açığa çıktığı noktanın yeryüzüne olan en kısa uzaklığı.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Açık İşletme: Madencilikte toprağın üst kısmının kazılarak yüzeye yakın madenlerin çıkartıldığı açık saha işletmesi.
Solstis: Gün dönümü ( 21 Haziran - 21 Aralık )
Harita: 1- Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının bir ölçeğe göre küçültülerek bir plan üstünde gösterildiği çizime harita denir.
2- Dünya'nın bütü
Sel (Taşkın): Eğimli yamaçlarda, özellikle bitki örtüsünden yoksun alanlarda görülen boyları kısa, ancak aşırı eğim nedeniyle yağmurdan sonra bol su taşıyan, hızlı
Yarımada: Üç tarafı suyla çevrili kara parçasına burun bu oluşumun daha büyüğüne de yarımada denir.
Boylamın Etkileri: - Boylamın Dünya üzerinde bilinen tek etkisi yerel saat farkları üzerindedir.
Not: Aynı Boylam( meridyen ) üzerindeki tüm noktaların yerel s