Odak Derinliği Terimi Hakkında Bilgiler
Depremde enerjinin açığa çıktığı noktanın yeryüzünden en kısa uzaklığı, depremin odak derinliği olarak adlandırılır. Depremler odak derinliklerine göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma tektonik depremler için geçerlidir. Yerin 0-60 km derinliğinde olan depremler sığ deprem olarak nitelenir. Yerin 70-300 km derinliklerinde olan depremler orta derinlikte olan depremlerdir. Derin depremler ise yerin 300 km'den fazla derinliğinde olan depremlerdir. Türkiye'de olan depremler genellikle sığ depremlerdir ve derinlikleri 0-60 km arasındadır. Orta ve derin depremler daha çok bir levhanın bir diğer levhanın altına girdiği bölgelerde olur. Derin depremler çok geniş alanlarda hissedilir, buna karşılık yaptıkları hasar azdır. Sığ depremler ise dar bir alanda hissedilirken bu alan içinde çok büyük hasar yapabilirler.
Objektifin yeniden odaklamasına gerek kalmaksızın film düzleminin hareket ettirilmesi durumunda yine de seçik görüntü alınmasını sağlayan optik olay.
Deprem enerjisinin açığa çıktığı noktanın yeryüzüne olan uzaklığı.
Deprem enerjisinin açığa çıktığı noktanın yeryüzüne olan en kısa uzaklığı.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Oğlak Dönencesi: Oğlak dönencesi, yeryüzünün güney yarım küresinde bulunan, Ekvator'un 23° 27' güneyinden geçtiği varsayılan enlemdir.
Asfaltit: Petrolün ayrışması ile oluşan tortul taşların gözeneklerinde veya kırıklar arasında bulunan doğal bitüm. Asfaltit yol yapımında ve inşaatlarda kaplama
Litolojik Yapı: Kayaçların ve onların oluşturdukları katmanlarında yerkabuğu içindeki düzeni, durumu.
İnsani Gelişme İndeksi: Dünya'daki ülkeler için yaşam uzunluğu, okur yazar oranı, eğitim ve yaşam düzeyi doğrultusunda hesaplanan 0-1 arasında değerler alan bir ölçümdür.
Karst Topografyası: Karstlaşmanın görüldüğü çok engebeli, üzerinde devamlı akarsuların çok ender görüldüğü topografya.
Radyoaktif Atıklar: İyonize radyasyon yayan ve birbirinden farklı özelliklere sahip olan insan sağlığı ve diğer organizmalar için zararlı maddeler.