Ölçü Terimi Hakkında Bilgiler
1. Sözün birtakım bölümlere ayrılarak, her bölümün hece sayısınca ya da hem sayı hem de hecelerin açıklık kapalılık, uzunluk kısalık yönünden denkliği.
2. Bir şiirdeki dizelerin hece ve durak bakımından denk oluşu.
Şiirde, hecelerin sayılarına ya da heceyi oluşturan seslerin uzunluk ve kısalıklarına göre bir düzen oluşturulur. İşte bu düzene ölçü denir.
Bir müzik parçasının eşit süreli bölümleridir. Bu eşit süreli bölümleri ayıran ve porteyi dikey olarak kesen çizgilerse ölçü çizgileridir. Ölçülerin çeşitleri portenin başına anahtardan hemen sonra konulan rakamlara ölçü gösteren rakamlar denir. Ölçü gösteren rakamlardan alttaki rakam değer parçasını, üstteki ise her ölçüde o değer parçasından kaç tane bulunacağının göstergesidir. Örnek: Dört dörtlük bir ölçünün nota birimi dörtlük olup iki bölüt'e ayrılır. Bir Ölçü'de, dört tane dörtlük oranında nota bulunur. 4/4 sayıları ile gösterilir. Dört Dörtlük Ölçü, dört birimli, ikişerli bir ölçüdür. Altı Sekizlik bir ölçüde ise nota birimi noktalı dörtlüktür. Üç bölüte Bir ölçü içinde, 6 tane sekizlik nota bulunur. 6/8 sayıları ile gösterilir. İki Dörtlük Ölçüde nota birimi dörtlük olan bu sistem iki bölüt'e ayrılır. Bir ölçüde, iki tane dörtlük oranında nota bulunur ve 2/4 sayıları ile gösterilir. Mesure (Fr.).
Belirleyici bir kurala göre herhangi bir büyüklüğe sayısal bir değer atanmasıdır. Başlı başına bir disiplini olan ölçü, teknik bilginin en temel ve zorunlu uzantısıdır ve ölçüsüz herhangi bir teknoloji de düşünülemez. Projede ölçü; cisimlerin uzunlukları, genişlikleri ve enlerini anlayabilmemiz için bu boyutlara atanmış sayısal değerdir.
Kadastro parsellerinin sınırlarının belirlenmesi amacıyla günümüzde elektronik aletlerle yapılan ölçü işlemi.
Benzer Edebiyat Terimleri:
Anagram: Harfdeş. Bir sözcükteki harfleri kullanarak başka bir sözcük kurmak. Örneğin sahip anlamındaki "malik" sözcüğü ile tamamlamak anlamındaki "ikmal" sözc
İroni: Tersini söyleyerek alay etme.
Vahdet-i Vücud: Varlığın birliği. Tasavvuf düşüncesinde, yaratanla yaradılanın tek kaynaktan geldiğini ve "bir" olduğunu savunan görüştür.
Lirizm: İnsan duygularının çok etkili ve coşkun olarak anlatılması.
Rondelet: Yedi mısralı ek bendden meydana gelen Fransız nazım şekli.
Tevârüd: İki şairin birbirinden habersiz aynı mısrayı veya beyti tesadüfen yazması.