Özdeyiş Nedir? Özdeyiş Hakkında Kısaca Bilgi

Özdeyiş Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Özdeyiş:
Bir düşünceyi, bir duyguyu, en kısa ve en özlü biçimde anlatan yoğun anlamlı bilgece söz.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Özdeyiş:
Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz, vecize.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Özdeyiş:
Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan özlü söz

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Özdeyiş:
Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz, vecize.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Özdeyiş:
Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz, vecize, kelamıkibar.

 

Benzer Edebiyat Terimleri:

Meştür: Divan edebiyatında dört cüzlü (yani 4 mefâ'ilün 4 müstef'ilün) ile yazılmış vezinleri ikişer cüze indirerek yazılmış şiirlerdir.

Olay Örgüsü: Okuyucuda veya dinleyicide estetik bir etki uyandırmak amacıyla edebî eserlerde konuyu oluşturan olayların birbiriyle bağlantısına verilen ad.

Temel Çatışma: Anlatıma dayalı edebî metinlerde gerilimi sağlayan, olayların dayandığı asıl unsur. Eserin bütününde işlenen ve çoğunlukla zıtlıklara dayalı, diyalekt

Vurgu: 1- Konuşma, okuma sırasında bir hece veya kelime üzerine diğerlerinden daha farklı olarak yapılan baskı, aksan. 2- Sözcüklerde, cümlelerde, dizeler

Yazılı Edebiyat: Edebiyatta yazılı belgelerin tümü. Türklerde Köktürk Yazıtlarıyla başlayan dönem.

Dizge: Bir bütün oluşturacak biçimde birbirine bağlı ögelerin bütünü, sistem.