Özel Eğitim Nedir? Özel Eğitim Hakkında Kısaca Bilgi

Özel Eğitim Terimi Hakkında Bilgiler

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Özel Eğitim:
Genel eğitim önlemleri ve olağan öğretim programları ile eğitilemeyen kimseler için düzenlenen eğitim.

 

Üniversite Terimi Olarak Özel Eğitim:
Özel eğitime ihtiyacı olan (engelli, yetersiz veya üstün zekalı) bireylere eğitim vermek için özel olarak eğitilmiş personel, farklılaştırılmış eğitim programı ve yöntemleri ile bu kişilere uygun ortamlarda sürdürülen eğitim.

 

Özel Eğitim Terimi Olarak Özel Eğitim:
Özel eğitimin birçok tanımı bulunmaktadır. Bunlar;

1. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri, bu bireylerin tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ile akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerine dayalı olarak uygun ortamlarda sürdürülen eğitim.

2. Beden zihin, duygusal ve sosyal gelişim özellikleri yönünden normal çocuklardan ayrılan çocukların eğitim ve öğretim işlerini kapsayan çalışmalara özel eğitim denir.

3. Özel eğitim; özel eğitim gerektiren bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime denir.

4. Özel eğitim, rehberlik, sağaltıcı eğitim ve rehabilitasyon etkinliklerinin örüntülenmiş olduğu bir etkileşim şeklidir.

5. Bireylerin; akademik, iletişim, devim ve uyum alanlarında önemli eksiklik, kusur yaratan durumlarının önlenmesi, azaltılması ya da ortadan kaldırılmasıyla ilgili eğitsel değişkenlerin düzenlenmesi uğraşına özel eğitim denir.

 

Benzer Eğitim-Öğretim Terimleri:

Özet: Bir metnin, bir sözün, üzerinde durulan bir konunun en önemli bölümlerinin sözlü ya da yazılı olarak kısaca anlatılan özü.

Amaçlı Öğrenme: Amaçları ve yöntemi önceden belirlenmiş olan isteğe dayalı öğrenme.

Çoklu Eğitsel Araçlar: Eğitimi yapılmak istenen bir konudaki başarım, o konunun çeşitli yanlarının anlaşılmasına yarayan araçlar (yollar, yaklaşımlar, metotlar) kullanılarak

Açıklama Yöntemi: Bir olayı yaratan gerçek nedeni ya da nedenleri ortaya çıkarmayı amaç edinen öğretim yöntemi.

Buluş Yoluyla Öğrenme: Öğrenme malzemesi son şekli ile sunulmadan, malzemenin halihazırdaki bilgiler kullanılarak keşfedilmesi süreci.

Büyüme: 1. Boyun uzaması, kilonun artması gibi organizmada gözlenen niceliksel yapı değişiklikleri. 2. Çocukta ve gençte daha olgun bir evreye ya da evrele