Panteizm Nedir? Panteizm Hakkında Kısaca Bilgi

Panteizm Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Panteizm:
1. Evren ve tanrıyı bir ve aynı gören anlayış.Evren=Tanrı.

2. Tanrı'nın dünyaya aşkın değil de, içkin olduğunu öne süren Tanrı anlayışı ya da görüşü.

 

Tarih Terimi Olarak Panteizm:
Doğatanrıcılık. Bir bütün olarak kavranan evrenin Tanrı ile özdeş olduğu ve evrende açığa çıkan bileşik töz, güçler ve yasalar dışındaTanrı olmadığı öğretisi.

 

Edebiyat Terimi Olarak Panteizm:
Evrenle Tanrı'nın tek bir şey olduğunu, evrenin tanrıdan tanrının evrenden ayrı bir yönü, ayrı bir varlığı bulunmadığını ileri süren düşünüş biçimi.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Panteizm:
Tanrı'nın her şeyde, ve her şeyin Tanrı'da olduğunu savunan inanca verilen ad. Mısır ve Yunan dinlerinin dünya görüşüne yakından benzeyen bu inanç, M.S. XVII, yüzyılda, özellikle Spinoza'nın yapıtlarının yayımlanmasından sonra önem kazanmıştır.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Tümdengelim: Genel yargılardan akıl yolu ile tek tek sonuçlar çıkarılmasına dayanan akıl yürütme biçimi. Örneğin: Bütün metaller genleşir(genel bir yargı)

Haz: Duygusal olarak herhangi bir nesneden hoşlanmak.

Filoloji: Dil bilimi.

Algısal Değişmezlik: Duyusal alıcılar düzeyindeki farklılıklara rağmen nesnelerin parlaklık, renk, büyüklük ve şekil bakımlarından değişmez olarak algılanması.

Aposteriori: Sonsal. Deneyden çıkan ve deneye bağlı olan bilgi. Deneye başvurularak elde edilen, dış dünyadaki yaşantılardan kazanılan.(Kant felsefesinde apriorini

Bilimsel Yasa: Çeşitli bilim dallarında yapılan araştırmalara dayalı olarak elde edilen, genel geçerli, matematikle ifade edilebilen sonuçlar.