Parazitlik Nedir? Parazitlik Hakkında Kısaca Bilgi

Parazitlik Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Parazitlik:
1. Asalaklık. Hem bitki hem de hayvanlar arasında görülen heterotrof beslenme tipi. Parazit, bitki ya da hayvanın vücudu üzerinde ya da içinde yaşar ve bunlardan besinin sağlar.

2. Dünyaya gelen her canlı beslenir, çoğalır ve soyunu devam ettirmeye çalışır. Canlılar yaşayabilmek için çoğu kez diğer canlılar ile yarışmak hatta savaşmak zorundadır. Kimi kendi yararına, başka canlıların zararına şeklinde adapte olmuş durumdadır. Böyle canlılar parazittir ve bu yaşama parazitlik denir. Parazit sözcüğü Yunanca para (yanında) ve sitos (besin) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Bir canlının içinde veya üzerinde onun zararına olarak yaşamaya adapte olan canlı anlamına gelmektedir. Parazit bu şekilde kendini korurken, besinini de sağlamaktadır. Üzerinde adapte olduğu canlıya konak denmektedir ve bu çoğunlukla kendisinden daha büyük bir canlıdır.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Parazitlik:
Parazitin konak vücudunda yerleşerek onun zararına olacak şekilde bir hayat sürdürmesine parazitlik denir.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Ocellus: (çoğulu Ocelli) Bazı omurgasızlarda ve diğer basit yapılı organizmalarda görülen, mercek de taşıyabilen basit göz, nokta göz.

Organel: 1. Hücre içinde belirli bir görevi yapmak üzere özelleşmiş ve zarla çevrili yapılar. Çekirdek, mitokondri, kloroplastlar gibi. 2. Hücrenin içerisin

Papilla: Tomur. Koni biçimindeki herhangi bir çıkıntı.

Testis: 1. Erkeklerde üreme hücrelerini oluşturan, aynı zamanda eşey hormonları salgılayan bir bez niteliği de taşıyan organ, er bezi. 2. Spermatozoonları

Substrat düzeyinde fosforilasyon: Yıkım tepkimeleri sırasında bir ara maddeden ayrılan fosfat grubunun ADP'ye doğrudan transfer edilmesi suretiyle ATP oluşturulması.

Gözlem: Bir olayı veya problemi daha iyi anlamak için çeşitli yönleriyle incelemektir.