Patrona Halil İsyanı Nedir? Patrona Halil İsyanı Hakkında Kısaca Bilgi

Patrona Halil İsyanı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Patrona Halil İsyanı:
Lale Devri'nde Avrupa tarzında yapılan ve Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın kişiliği ile özdeşleştirilen ıslahatlar, ulemadan ve yeniçerilerden bir takım kişilerin çıkarlarına ters düşmüştü. Lale Devri ile birlikte artan Lüks yaşantı, fakir halkın tepkisine yol açmıştı.

O yıllarda İran ile yapılan savaşlar da devam etmekteydi.

Sadrazam Damat İbrahim Paşa'nın İran seferine gitmek istememesi, ona karşı olanlara bulunmaz bir fırsat vermiş, Bayezit Hamamı tellaklarından Patrona Halil ve Muslu Beşe ismindeki iki Arnavut önderliğinde bir grup 1730 yılında isyana başlamışlardı.

Vergilerden şikayet eden halk ve İran Seferi'ne katılmak istemeyen Yeniçeriler de isyana katılınca, isyan giderek büyümüş, saraya giden asiler, padişah III. Ahmet'ten Damat İbrahim Paşa'nın kafasını istemişlerdi. Kendilerine teslim edilen Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'yı idam eden asiler, tekrar saraya yürüyerek, padişah III. Ahmet'i tahttan indirerek yerine I. Mahmut'u geçirdiler. Bu isyanla Lale Devri sona ermiş oldu.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Kervansaray: Ana yollarda, yolcuları barındırmak, kervanları konaklatmak, dinlendirmek, malları sahiplerine ve tüccara teslim edinceye kadar muhafaza etmek için tu

Saçı: 1. Anadolu'nun kimi yerlerindegelenek olarak, düğün töreninde gelinin başından saçılan çiçek, şeker, arpa, pirinç, para vb. karışımdan oluşan şeyler.

Tevfik: Allah'ın yardımına kavuşma.

Teslis (Üçleme): Hristiyan dininde, Tanrı'nın üç ayrı kişiden oluştuğunu, Tanrı, Hz. İsa ve Meryem'in özdeş olduğuna inanma.

Tapetes: Dokumacılıkta oldukça ilerleyen Friglerin ünlü olan halı ve kilimlerine verilen ad. Türk kilimlerinin atası olan ve tapetes adını taşıyan Frig kilimle

Hal Etmek: Hükümdarlıktan düşürmek, tahttan (zorla) indirmek.