Perspektif Terimi Hakkında Bilgiler
Eşya ve nesnelerin uzaktan görünüşü.
İki boyutlu bir yüzeyde objeleri üç boyutlu gösterebilme sistemidir. 15. yy. başlarında temel kuralları belirlenmeye başlanmıştır. Ufuk çizgisi üstündeki odak noktası ve hava perspektifi olmak üzere iki şekilde olabilir. Odak noktası, birbirine paralel çizgilerin göz hizasındaki bir başka çizgi üzerinde tek bir noktada birleştiği prensibidir. Hava perspektifi ise atmosferin etkisiyle uzaktaki nesnelerin yakınlardaki nesnelere oranla daha az belirgin ve griye dönük bir tonda gözükmeleridir.
Gerçekte üç- boyutlu olan bir cismin iki boyuta indirgendiğinde büyüklüğü ve biçimi arasındaki ilişki. Fotoğrafçılıkta perspektif konuya bakış açısı ile yakından ilgilidir.
1- Varlıkları, resmin iki boyutlu ortamında, üç boyut hissi (derinlik) vermek için, belli kurallara bağlı kalarak çizme, gösterme.
2- Üç boyutlu gerçeklikleri iki boyutlu resim düzlemi üzerinde betimleyerek, üçüncü boyut yanılsaması yaratma işine yarayan bir resim ve çizim tekniği. Antikite de bugünkü anlamıyla perspektif tekniği kullanıldığı söylenemezse de, örneğin, Pompei duvar resimlerinde üçüncü boyut verme çabası önemli bir yer tutar. Fakat, gerçek perspektifin ancak 15. yüzyılda Rönesans'la birlikte ortaya çıktığı kesindir.
3- Resmin iki boyutlu ortamında, üçüncü boyut (derinlik), yanılsaması vermek için kullanılan teknik.
1- Görünge
2- Bakış açısı
3- Nesneleri bir yüzey üzerine görüldükleri gibi çizme sanatı.
Arka görünüm (Açı)
Eşya ve nesnelerin uzaktan görünüşü; nesneleri bir yüzey üzerine görüldükleri gibi çizme sanatı.
1. Eşya ve nesnelerin uzaktan görünüşü.
2. Nesneleri bir yüzey üzerine üç boyut yanılsaması yaratacak biçimde görüldükleri gibi çizme sanatı.
Benzer Beden Eğitimi ve Spor Terimleri:
Asit: Hidrojen iyonu açığa çıkaran kimyasal madde.
Röntgen: Herhangi bir organın durumunu tespit etmek için çekilen film.
Atrio-Ventrikuler Düğüm (AV Düğümü): Kulakçık ile karıncığın birleşme noktasında sinoatrial düğümden gelen uyarıları karıncığın duvarına ileten özelleşmiş sinir dokusu.
Bazal Metabolizma: Tam istirahat halindeyken vücudun harcadığı enerji miktarı.
Çıkış Hakemi: Yarışlarda, çıkış işaretini veren yargıcı.
Yığın: Birçok kimsenin veya nesnenin bir araya gelmesiyle oluşan kalabalık.