Plak Nedir? Plak Hakkında Kısaca Bilgi

Plak Terimi Hakkında Bilgiler

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Plak:
1. Dişlerin üzerinde biriken yumuşak, yapışkan madde; tükürük içinde bulunan bakteriler ve yemek artıklarından oluşur. Sert diş yüzeylerine yapışan ve ancak diş fırçası, diş ipi gibi ağız bakım ürünleriyle temizlenebilen bakteri plağı. Tartar.

2. Protein kalıntılarında bulunan ve sürekli dişlerde biriken renksiz, yapışkan bakteri tabakası. Bakteri plağı uzun süre temizlenmediği takdirde periodontal hastalıkların ve diş çürüklerinin ana nedenini oluşturur.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Plak:
1. Kirişlere ya da duvarlara oturan döşeme.
2. Levha halinde taş, beton. 3. Plaka.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Plak:
Plak, dermatologlar için açık bir anlamı olan ancak başkaları tarafından genellikle anlaşılmayan bir terimdir. Yüksekliğine oranla kapladığı alan geniştir ve keskin bir kenarı vardır. Plaklar en sık sedef hastalığında (psöriasis) görülür.

 

Benzer Ağız ve Diş Sağlığı Terimleri:

Gingiva: Çene kemiğini kaplayan ve dişlerin etrafını saran yoğun doku. Diş eti.

Anestezi: 1. Doktorlar, ameliyat sırasında ağrı duymaması için, ameliyattan önce hastaya bir iğne yapar ya da solunum yoluyla bir gaz verirler. Hastanın bilinci

Sement: Dişlerin köklerinde bulunan ve dişlerin çene kemiğine tutunmasını sağlayan, dişteki en yumuşak yapıdır.

İmplant: 1. Dişlerin eksik olduğu yerlerde çeneye yerleştirilen metal diş köküdür. Daha sonra eksik dişin yerine geçmek üzere suni diş implantın üzerine yerleş

Bruksizm: Hasta uyurken dişlerin istemsiz olarak ve sinirle gıcırdatılması.

Okluzal Yüzey: Azı dişlerinin ısırma yüzeylerini ifade eder.