Portre Terimi Hakkında Bilgiler
Bir kimseyi fiziksel görünümü, ruhsal durumu yönünden en belirleyici özellikleriyle betimleme; sözcüklerle onun tensel ve tinsel resmini çizme.
Bir kimsenin yağlı boya, sulu boya, karakalem vb. bir yolla yapılmış resmi.
1. Resim sanatında genel olarak bir insan figürünün sadece omuzlardan itibaren yüzünün konu aldığı resimler.
2. İnsanı gerçekçi anlayışla betimleyen, resim, heykel, fotoğraf vb.
3. Bir kimsenin yağlı boya, sulu boya, kara kalem vb. bir yolla yapılmış resmi.
Bir kişiyi karakteristik özellikleriyle okuyucuya tanıtmak amacıyla yazılan edebi yazılara denir.
Belli bir kişinin; heykel malzemesi, boya, grafik ya da desen ile yapılan resmi olup o kimsenin karakterini ve ifadesini veren resimlere denir. Portre yalnız baş, göğüs ya da dize kadar olduğu gibi, boy ve aile portreleri olarak de çeşitli ölçülerde yapılmıştır. (Sanat T. Sözlüğü, Adnan Turani)
Benzer Edebiyat Terimleri:
Neo-Klasisizm: 20. yüzyılın başlarında sembolizme tepki olarak doğan, klasik söyleyişi canlandırmayı amaçlayan sanat ve edebiyat akımı. Türk edebiyatında, bu akımın
Hicviye: Kişilerin veya toplumun kötü yönlerini, kusurlarını, gülünç durumlarını alaylı bir dille ortaya koyan manzum yazılar. Medhiyenin tersi kabul edilir. Y
Müzdevic: Murabba, muhammes, müreddes benzeri nazım şekillerinde bendlerin sonundaki mısraların birinci bend ile kafiyeli olması.
Risale: Küçük kitap, broşür. İlim veya sanata dair yazılar. Önceleri çokluk dini konuları ele alan küçük hacimli kitaplar bu adla anılırlardı.
Hak: Tanrı'nın adlarından biridir. Gerçek ve adalet anlamında da kullanılır.
Tuyuğ: Divan şiirine Türklerin kattığı, maniye benzer dört dizelik nazım biçimi.