Pyrrhonculuk Terimi Hakkında Bilgiler
17. yüzyıl sona ermek üzereyken bazı insanlar rahatsız edici bir kuşkuculuk akımından kaygı duymaya başlamıştı. Kesin bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu savunan bir Helenistik çağ filozofunun saygınlığına aslında biraz haksızlık ederek bu akıma "Pyrrhonculuk" adını verdiler.
- Tarihsel pyrrhonculuk/kuşkuculuk nedir?
+ Tarihsel anlatılar geçmişe ilişkin güvenilir açıklamalar değildir, anlamına gelir.
Bilginin göreceliğini savunan kuşkucuların biri de M.Ö. 365-270 yılları arasında yaşamış İlk çağ filozoflarından Pyrrhon ve onun okuludur. Pyrrhonculuk; akıl, şeylerin özünü, görünüşlerin ardındaki gerçekliği kavrama yetisi taşımadığından, insanların ilkece salt kendilerine görünenleri, yani duyumlarımızın bize verdiklerini, göründükleri biçimleriyle bilebileceklerini ileri sürer.
A. Baki Güçlü v.d, Pyrrhonculuk, Felsefe Sözlüğü içinde, s. 1189-1190.
Benzer Tarih Terimleri:
Reşit: Ergin.
Niyabeti Saltanat Divanı: Türkiye Selçuklu Devleti'ndeki bu divanda kendisine güvenilen devlet adamları ve komutanlar bulunuyordu. Divan'daki bu görevlilere naip denirdi. Hüküm
Nuh Peygamber: Kuran'a göre Âdem'den sonra gelen dördüncü peygamberdir. Din kitaplarında yer alan tu-fan olayının baş kişisidir.
Eşkâl: Dıştan görünüş.
Karlofça Antlaşması: Avusturya, Lehistan, Venedik ve Osmanlı Devleti arasında imzalandı.
1. Temeşvar ve Banat Yaylası dışında kalan bütün Macaristan ve Erdel Avusturya'
Sami: Hz. Nuh'un oğlu Sam'dan ve onun soyundan türediklerine inanılan, beyaz ırkın Arapça, Asurca, İbranice ve Habeşce konuşan budunlarının toplandığı kol.