Reaya Terimi Hakkında Bilgiler
1. İslam ve Türk-İslam devletlerinde, bu arada Osmanlılarda genel olarak uyruklar ve yönetilen sınıflar, özel olarak da doğrudan üretici bağımlı köylüler için kullanılan terim. Arapça raiyye (sürü) sözcüğünün çoğuludur.
2. Osmanlı Devleti'nde Mülk toprakta çalışan, vergi ödeyen halk.
Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.
Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.
Osmanlı Devletinde yönetime katılmayan, geçimini tarım ve sanayi alanında üretim yapmak ve ticaretle uğraşmak yoluyla sağlayan ve devlete vergi veren halka reaya deniliyordu. Reaya, çeşitli din, dil ve ırklara mensup topluluklardan oluşuyordu.
Benzer Tarih Terimleri:
Aforoz: 1. Hıristiyanlık gibi bazı dinlerde, dine ve dinsel kurumlarla otoritelere karşı ağır suç işleyenlere kilise tarafından verilen cemaatten çıkarılma ce
Yabgu: 1- Eski Türklerde kağandan sonra gelen üst düzeydeki yönetici. Türklerde ikinci derecedeki hükümdarların unvanı. Kağanın kardeşi.
2- Bir unvan. Esk
Tevki Fermanı: Tuğra, nişan ve daha çok imza anlamına gelir. Padişah buyruklarına çekilen tuğra. Bu tuğrayı taşıyan buyruk.
Meşveret: Danışma.
Tufan: Nuh peygamber zamanında yağdığı, günlerce sürdüğü ve bütün dünyayı su altında bıraktığına inanılan yeğin yağmur.
Acemi Oğlanı Kethüdası: Acemi oğlanları işine bakan Anadolu ve Rumeli ağalarının maiyetîerindeki memurlara verilen unvan.