Ribat Nedir? Ribat Hakkında Kısaca Bilgi

Ribat Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Ribat:
Kaynağı ileri karakol anlamında olan yarı askeri yapılar. Sonradan, han ve kervansaraylar için geç döneme kadar kullanılan yerleşik bir terim.

 

Sanat Terimi Olarak Ribat:
İslam'ın ilk dönemlerinde Arap-İslam ordularının hazır kuvvet bulundurmak amacı ile sınır boylarına inşa ettikleri askeri üs yapılarına "Ribat" adı verilir. Sonradan, han ve kervansaraylar ile tarikat yapıları ve misafirhaneler için geç döneme kadar kullanılan yerleşik bir terim.

 

Benzer Arkeoloji Terimleri:

Hipodomik Plan: Klasik Dönem'de Hippodamos adlı mimarın geliştirdiği karşılıklı birbirini kesen cadde ve sokaklardan oluşan ızgara şeklindeki şehir planı sistemi.

Kalkolitik Çağ: Bakırtaş Çağı'na verilen ad. Khalkos=Bakır ve Lithos=Taş sözcüklerinden türetilmiştir. Anadolu'da daha çok M.Ö. VI bin yılın ilk yarısı ile M.Ö. IV bi

Populus Romanus: Krallık döneminde yurttaşlık haklarından yararlanan tüm Roma halkı.

Boiotia: Orta Yunanistan'da Tunç Çağı Dönemi'nde zenginliği ve gücü ile ünlü bölgeye verilen ad. En önemli kenti Thebai idi.

Apollon: Güzelliğin, erdemin, güzel sanatların müziğin ve kahinliğin (falcılık) tanrısı.

Tholos: Mykenai şehrinde örneklerine rastladığımız, Akhalara ait kubbeli mezarlara verilen ad. Kubbeli mezar. Yuvarlak yapı. Yuvarlak tapınak.