Rokoko Terimi Hakkında Bilgiler
18. yüzyılda (1730-1780, XV. Louis dönemi ile XVI. Louis dönemi başı) Fransa'da Barok ve Palladyen'den sonra moda olan, eğri çizgileri bol, gösterişli bir bezeme üslubu. Rokoko İtalyan baroğu ile Fransız rokay tarzından esinlenmiştir. Barok'un yuvarlak çizgileri aşırı dereceye götürülüp yapıların her yanı kıvrıntılı süslerle kaplanmıştır. Hiçbir yüzeyi olduğu gibi bırakmamak, bir duvarın ya da tavanın her yanını süslemelerle doldurmak, bunu yaparken de irili ufaklı yuvarlak çizgilere yer vermek, yaprak, çiçek gibi motiflerle süslemek rokoko üslubunun özellikleridir. Rokoko, mimarlığın yanı sıra mobilyacılıkta ve ev eşyasında da kendini göstermiştir. Türkiye'de de bir süre etkili olan rokoko, Fransa dışında özellikle Avusturya, Almanya, İspanya ve İsviçre'de benimsenmiştir.
Klasik dönemin başlangıcında, Paris'te ünlenen zarif anlatımlı, şık ve zekice bir üslup.
XVIII. yüzyılın başında Fransa'da çok geçerli olan, kavisli çizgileri bol, gösterişli bir bezeme üslubu.
18. yüzyılda ortaya çıkan süslemeci sanat akımı. Resim sanatında saray yaşamından alınan konular ön plana geçmiş, heykeller dekoratif amaçlı biblolara dönüşmüş, mimaride ise bitkisel motifli bezemeler tavan ve duvar yüzeylerinde süsleme amacıyla bolca kullanılmıştır.
1. 1- XVIII. yüzyılda ortaya çıkan süslemeci sanat akımı. Resim sanatında saray yaşamından alınan konular ön plana geçmiş, heykeller dekoratif amaçlı biblolara dönüşmüş, mimaride ise bitkisel motifli bezemeler tavan ve duvar yüzeylerinde süsleme amacıyla bolca kullanılmıştır.
2. Barok anlayışının en son sureci içerisinde duyarlılık üst düzeye cıkmış ve bu süreç barok sanattan farklı özellikler göstermeye başlamıştır. Bu surece Rokoko adı verilir.
3. Fransa'da 18. yy.da baroktan sonra ortaya çıkan bol kavisli, gösterişli bir süsleme üslubu.
Mübalâğalı süsleme üslûbu. Klâsik cilt süslemesi, XVIII. yüzyıl sonlarında Avrupa'nın etkisiyle değişerek bu tür süslenmeye başlanmıştır. Mecazi olarak "modası geçmiş, çirkin olan şeyler" hakkında da kullanılır.
Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:
Çivi: İki parçayı birbirine tutturmak için çakılan, ucu sivri, başlı veya başsız, metal gereç. Çiviler; bakır, çelik, demir, çinko, pirinç ve alüminyum alaş
Deriçe: Küçük oyma kapı veya pencere.
Temperli Cam: Camı yumuşama sıcaklığına yakın bir sıcaklığa (700°C) değin ısıtıp sonra birdenbire soğutarak elde edilen güvenlik cam, duracam, sekurit cam. Kullanım
Sundurma: Yağmur veya güneşten korunmak için bir kapı üstüne veya duvar önüne yapılan saçak.
İskemle: Kol dayama yeri olmayan, arkalıklı oturma öğesi.
Çerçeve Program: Üst yönetim düzeyi için hazırlanmış bir özel program olup projenin ana unsurları ile onların süre ve sıralarını gösterir. Bu program bir ağ grafiği, a