Röportaj Nedir? Röportaj Hakkında Kısaca Bilgi

Röportaj Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Röportaj:
1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir.

2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.

 

Edebiyat Terimi Olarak Röportaj:
Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Röportaj:
1. Gazetecilerin bir yeri, bir kurumu ziyaret ederek o yerin özelliklerini, orada gördüklerini, kişisel düşünceleriyle birleştirip fotoğraflarla belgeleyerek kaleme aldıkları yazılardır.


2. Sahalarında tanınmış kişilerle bireysel ya da toplumsal konularda, soru-cevap şeklinde yapılan ve çoğunlukla gazete veya dergide yayınlanan söyleşi.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Röportaj:
Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Röportaj:
Konusu bir soruşturma araştırma olan gazete veya dergi yazısı.

 

Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri:

Belirsiz Geçmiş Zaman: Miş'li geçmiş zaman. Duyulan geçmiş zaman ya da öğrenilen geçmiş zaman da denir, işin anlatıştan önce yapıldığını bildiren zaman."-miş"ekiyle yapılır.

Birleşik Cümleler: İçinde esas yargının bulunduğu bir temel cümle ile, temel cümleyi anlam ve görev bakımından tamamlayan, yüklemi çekimli fiil olan ve değişik yapı özel

Jargon: Belli ve dar kesim arasında kullanılan yapay dil.

Tezlik Eylemi: Çabukluk anlamı içeren ve "ivermek" biçimiyle oluşan birleşik eylem.

Kaynaştırma: Bilindiği gibi dilimizde iki sesli harf yan yana gelemez. Sonu sesli ile biten bir sözcüğe yine sesli ile başlayan bir ek getirildiğinde araya okumayı

İyelik Zamiri: Eklendiği ad ve ad soylu sözcüklere sahiplik anlamı kazandıran, bunların kime, neye, kaçıncı kişiye ait olduğunu belirten eklere iyelik zamiri (adılı)