Röportaj Nedir? Röportaj Hakkında Kısaca Bilgi

Röportaj Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Röportaj:
1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir.

2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.

 

Edebiyat Terimi Olarak Röportaj:
Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Röportaj:
1. Gazetecilerin bir yeri, bir kurumu ziyaret ederek o yerin özelliklerini, orada gördüklerini, kişisel düşünceleriyle birleştirip fotoğraflarla belgeleyerek kaleme aldıkları yazılardır.


2. Sahalarında tanınmış kişilerle bireysel ya da toplumsal konularda, soru-cevap şeklinde yapılan ve çoğunlukla gazete veya dergide yayınlanan söyleşi.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Röportaj:
Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Röportaj:
Konusu bir soruşturma araştırma olan gazete veya dergi yazısı.

 

Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri:

Birleşik Kelime: Yeni bir kavramı karşılamak için iki veya daha çok kelimenin Türkçenin söz kalıplarına uygun belirli yollarla bir araya getirilmesi ile kurulmuş söz b

Pekiştirilmiş Sıfat: Pekiştirme yöntemleriyle anlamı güçlendirilmiş sıfat.

Olay Paragrafı: Olmuş ya da olabilecek türdeki olayları, kişi, yer ve zaman göstererek anlatan cümlelerden oluşmuş paragraflardır. Bu paragraflarda belli bir olay yer

Ad Kökü: Somut veya soyut varlıkları veya onların vasıf, durum ve ilişkilerini gösteren ve yapı bakımından bölünemeyen ad: el, ayak, baş vb.

Zincirleme Sıfat Tamlaması: Bir sıfat tamlamasının tamlanan durumundaki kelimesinin +lı/+lı, +sız/+suz vb. sıfat yapım ekleriyle sıfat durumuna sokulması veya tamlananın sıfatını

Azlık-Çokluk Zarfı: Bir sıfatta, bir zarfta, bir oluş veya kılışta azlık-çokluk gösteren, bunları azlık çokluk bakımından pekiştiren ve ne kadar? Ne derece? Sorularını ka