Röportaj Terimi Hakkında Bilgiler
1. Gazetecilerin bir yeri, bir kurumu ziyaret ederek o yerin özelliklerini, orada gördüklerini, kişisel düşünceleriyle birleştirip fotoğraflarla belgeleyerek kaleme aldıkları yazılardır.
2. Sahalarında tanınmış kişilerle bireysel ya da toplumsal konularda, soru-cevap şeklinde yapılan ve çoğunlukla gazete veya dergide yayınlanan söyleşi.
1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir.
2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.
Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.
Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.
Konusu bir soruşturma araştırma olan gazete veya dergi yazısı.
Benzer Dil ve Anlatım Terimleri:
Komedi: Kişilerin, olay ve âdetlerin gülünç ve eğlendirici yönlerini gösterip seyirciye ibret vermek veya hoş vakit geçirtmek için yazılıp sahnelenen tiyatro
Otobiyografi (Öz Yaşam Öyküsü): Kişinin kendi yaşamını doğrudan kendisinin anlattığı yazı türüdür.
Anlamlama: Varlık, olay, duygu, düşünce ve hayalleri ses bileşimiyle simge hâline getirip kavramlaştırma.
Toplumsallık: Toplumu ilgilendiren konuların anlatımı.
Nesnel: Gerçeğe varmak amacıyla, taraf tutmadan inceleme yapan, hüküm veren, afaki, objektif.
Kanalı Kontrol İşlevi: İletinin, kanalın iletiyi iletmeye uygun olup olmadığını öğrenmek amacıyla düzenlenmesi.