Röportaj Terimi Hakkında Bilgiler
Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.
1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir.
2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.
Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.
1. Gazetecilerin bir yeri, bir kurumu ziyaret ederek o yerin özelliklerini, orada gördüklerini, kişisel düşünceleriyle birleştirip fotoğraflarla belgeleyerek kaleme aldıkları yazılardır.
2. Sahalarında tanınmış kişilerle bireysel ya da toplumsal konularda, soru-cevap şeklinde yapılan ve çoğunlukla gazete veya dergide yayınlanan söyleşi.
Konusu bir soruşturma araştırma olan gazete veya dergi yazısı.
Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri:
Set Makyözü: Yayına çıkacak kişilerin yüz ve vücuduna çeşitli makyaj malzemeleri ve bunların uygulaması için gerekli araç gereçler yardımıyla ışık parlamalarını ön
Podcast: Bölümler halinde yayınlanan ve genellikle birçok web sitesi üzerinden yüklenebilen bir dizi sayısal ortam (işitsel ve/veya görsel) dosyası.
Haberci Refleksi: Kişinin çevresinde gelişen olayları haberci gözüyle değerlendirme ve bu olaylarda 5N1K sorularına cevap arama eğilimini; ani gelişen olayları hızlı bi
Televizyon Yayın Otomasyonu Yazılımı: Televizyon yayınını, herhangi bir kumanda elemanı olmaksızın, önceden planlandığı şekilde sürdüren yazılım.
Yönetmen Yardımcısı: Set/sahnede yönetmene her türlü konuda yardımcı olmakla görevli kişi.
Haber Yazım Şablonu: Haberin başlık, spot, ara başlık vb. yazım öğelerini gösteren şablon.