Röportaj Terimi Hakkında Bilgiler
Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.
1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir.
2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.
Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.
1. Gazetecilerin bir yeri, bir kurumu ziyaret ederek o yerin özelliklerini, orada gördüklerini, kişisel düşünceleriyle birleştirip fotoğraflarla belgeleyerek kaleme aldıkları yazılardır.
2. Sahalarında tanınmış kişilerle bireysel ya da toplumsal konularda, soru-cevap şeklinde yapılan ve çoğunlukla gazete veya dergide yayınlanan söyleşi.
Konusu bir soruşturma araştırma olan gazete veya dergi yazısı.
Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri:
Lehçe: Bir dilin tarihi, bölgesel, siyasi sebeplerden dolayı ses, yapı ve söz dizimi özellikleriyle ayrılan kolu.
Televizyon İzlenme Araştırması: Televizyonların izlenme oranlarını, izleyici kitlesinin demografik özelliklerini belirlemek için yapılan araştırma.
Kast Ajansı: Bünyesinde bulundurduğu oyuncuları ve/veya figüranları, televizyon, sinema, tiyatro vb. projeler için, işveren kurum/kuruluşların talebi üzerine, bu k
Program/Yapım Formatı: Önceden belirlenmiş ve tanımlanmış program biçimi.
Kontrast Ayarı: Fotoğraf makinelerinde, çekilen fotoğraftaki renklerin karşıtlığını düzenleyen ayar.
Tarafsızlık: Karşılaşılan durum ve olayları ele alırken herhangi bir kişi, zümre, tutum veya düşünceden yana tercih yapmama, yansız kalma hali.